Ispit za obojicu

Schmidt dolazi u Banja Luku: Sprema li Dodik lisice?

Glavni tajnik Službe predsjednika RS zabranio je svim osobama koje koriste zgradu predsjednika RS korištenje službenih prostorija i institucija za sastanak sa Schmidtom.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2023. u 09:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt za danas u 15 sati je zakazao sastanak u zgradi predsjednika Republike Srpske. Međutim, održavanje sastanka je upitno.

Glavni tajnik Službe predsjednika RS zabranio je svim osobama koje koriste zgradu predsjednika RS korištenje službenih prostorija i institucija za sastanak sa Schmidtom.

Crnadak: Uhićenje na ulasku u RS

Tajništvo je naredilo da Schmidtu bude zabranjen ulazak u zgradu, gdje bi trebao biti održan sastanak s potpredsjednicima RS Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem. 

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, potvrdio je za Nezavisne novine da je i njih Schmidt zvao na sastanak, te da su ga odbili.

"S obzirom da su oni imali informaciju da je lider PDP-a Branislav Borenović u inozemstvu, poziv je usmjeren meni. Ja sam odmah odgovorio da neću doći na taj sastanak. A, sastanak ne može biti ni održan, jer svi znamo stav vlasti Republike Srpske da će Schmidt biti uhićen odmah pri ulasku u Srpsku", naveo je Crnadak.

Inače, predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je izjavio kako će Schmidt biti uhićen ako dođe u Republiku Srpsku ali je kasnije rekao kako ga neće uhititi ali da mu neće biti dozvoljen ulaz u entitetske institucije.

Bit će tako ovo ispit i za visokog predstavnika ali i za predsjednuika RS i SNSD-a jer će obojica morati pokazati kod koga je moć - u rukama Schmidta koji će unatoč prijetnjama uhićenjem ući u institucije RS ili Dodika koji je na sva zvona najavio da će institucije RS ignorirati visokog predstavnika pa čak ga i uhititi.

Vlasti Republike Srpske ne priznaju autoritet visokog predstavnika navodeći kako nije legalno izabran na tu poziciju u BiH kao svi drugi prethodnici budući ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Zbog svega navedenog, predstavnici Srba u Vijeću ministara održat će sastanak u Istočnom Sarajevu kako bi razmotrili povlačenje iz institucija BiH, a ministar sigurnosti BiH, Nenad Mešić je rekao kako je od Službe za poslove sa strancima dobio informaciju da je boravak Schmidta u BiH upitan jer nije u ''potpunosti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima''.

Osporavanje primjene odluka visokog međunarodnog predstavnika u BiH odnedavno je postalo kazneno djelo, što je svojim izmjenama nametnuo Schmidt, za koje je zapriječena kazna od pola godine do pet godina zatvora.

Obračun

Istodobno, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika kojom ga Tužiteljstvo BiH tereti za neizvršavanje odluka Schmidta, na što su dužnosnici Republike Srpske najavili mogućnost blokade rada državnih institucija.

Tužiteljstvo BiH je optužnicu protiv Dodika i čelnog čovjeka Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića najprije podiglo prije mjesec dana, no Sud BiH ju je prvotno vratio natrag na doradu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Staša Košarac ocijenio je da optužnica Suda BiH nije ništa drugo do politički obračun sa Srpskom i njenim legitimnim predsjednikom Miloradom Dodikom i poručio da će Srpska zaštititi svoj institucije i izbornu volju svojih građana.

Košarac je naveo na nitko u Republici Srpskoj nije iznenađen nastavkom pravne lakrdije ''u režiji neustavnog Suda i Tužiteljstva, a po željama jednog nelegitimnog stranca''.

"Neće oni birati sredstva do svog cilja - da razvlaste i uruše Republiku Srpsku. Prepreka na tom putu je politika predsjednika Milorada Dodika i zato su se okomili na njega", napisao je Košarac na Instagramu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close