Zastupnički dom

SDA će 'ganjati' zastupnike da ne glasaju za Vukoju

Funkcija suca Ustavnog suda BiH je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u kolovozu 2022. godine Mato Tadić.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2024. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je na sjednici s devet glasova 'za' i jednim 'protiv' utvrdilo prijedlog da Marin Vukoja bude izabran za suca Ustavnog suda BiH, što Zastupnički dom treba potvrditi na sjednici 28. svibnja.

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma i ujedno predsjednik ovog povjerenstva, Mladen Bošković, istaknuo je da je Marin Vukoja za suca Ustavnog suda BiH predložen, kao i čitava procedura izbora suca Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom, u skladu s ''Ustavnom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH".

Članovi povjerenstva za izbor i imenovanje Mladen Bošković (HDZ), Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Senad Subašić (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim, Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), i Petar Galić (HNP) izglasali su da se Marin Vukoja, kao prvopozicionirani kandidat sa rang liste, bira za suca Ustavnog suda, dok je Eldar Čomor (SDA) glasao protiv navedenog prijedloga.

Član Komisije iz Naše stranke Dragan Mioković naglasio je da je procedura izbora suca Ustavnog suda BiH provedena na način kako propisuje Odluka o postupku izbora suca Ustavnog suda BiH.

Politička odluka

Potvrdio je i to da je izbor suca ''politička odluka jer kompletnu proceduru provodi Povjerenstvo za izbor i imenovanje, a potvrđuje Zastupnički dom Federalnog parlamenta''.

'Ovo povjerenstvo je političko tijelo koje vodi kolega Mladen Bošković. Struka se podijelila prilikom bodovanja kandidata. Laž je da je struka izabrala i bodovala Vukoju kao prvorangiranog, nego je to uradila politika'', istaknuo je član Povjerenstva iz Stranke demokratske akcije, Eldar Čomor.

Tijekom rasprave opozicija je tvrdila da su građani već 14 mjeseci svjedoci da je ''riječ o političkom izboru, te da struka nije ta koja je Marina Vukoju birala i bodovala''.

Također, opozicija je poručila kako će do sljedeće sjednice Zastupničkog doma, 28. svibnja, pokušati utjecati na zastupnike iz drugih stranaka da ne glasaju za Vukoju kao jedinog kandidata.

Smatraju da je jedan kandidat kao prijedlog za izbor suca "nametanje, a ne izbor".

Podsjećamo, funkcija suca Ustavnog suda BiH je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u kolovozu 2022. godine Mato Tadić.

Dopredsjedavajući doma

Također, na današnjoj sjednici Povjerenstva za izbor i imenovanje očekuje izjašnjavanje o izboru novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma, za kojeg je predložen zastupnik Naše stranke Dragan Mioković. Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković -Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Na dnevnom redu je i imenovanje zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Povjerenstvo za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem glavnog revizora i njegovog zamjenika.

Kopirati
Drag cursor here to close