Plan rasta

SDA i DF opleli po vlasti zbog europskog novca

U DF-u tvrde kako je ''neodgovorno proračun institucija BiH slati u hitnu proceduru u srpnju mjesecu za tekuću proračunsku godinu''.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2024. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA i DF su u odvojenim priopćenjima okrivili vladajuću koaliciju za nesposobnost zbog toga što je BiH ostala bez europskog novca.

''Zbog nesposobnosti vladajuće koalicije Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja je ostala bez prve tranše od 70 miliona eura iz projekta Europske unije 'Plan rasta za Zapadni Balkan''', objavila je SDA navodeći kako se ''umjesto usuglašavanja Reformskog programa, koji bi građanima Bosne i Hercegovine osigurao milijardu eura podrške Europske unije, vladajuća koalicija se usuglasila da iz proračuna osigura 100 milijuna KM za kupovinu zgrade kuma Milorada Dodika i da poveća proračunske stavke za institucije kojima rukovode kadrovi SNSD-a''.

''Tako su se već na prvom koraku raspršila lažna obećanja vlasti o milijardama eura iz Europske unije nakon odluke o otvaranju pregovora, kojima su se pokušavale kompenzirati posljedice katastrofalnih ustupaka koje su stranke Trojke dale koalicijskim partnerima. Ti bespotrebni ustupci su donijeli trajne disbalanse na štetu probosanskih snaga u strukturi državnih institucija na državnoj i entitetskoj razini, a rezultat servilnih politika Trojke je već sasvim jasan – ekonomija Bosne i Hercegovine usporava, Federacija BiH sustiže u zaduživanju prezaduženi entitet RS, politička i sigurnosna kriza je najteža od završetka rata i svakim danom se produbljuje'', navodi SDA.

Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je pak redovnu sjednicu Predsjedništva te navode kako je ''skandalozan potez državne vlasti, odnosno slanje nepotpunog Reformskog programa u Bruxelles, čime država gubi novac iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan''.

''Naivne su bile izjave predstavnika Trojke kako su Dodik i Čović spremni surađivali i kako će se Trojka ispričati i povući ako se pokaže da su u krivu sa ovom tvrdnjom'', navedeno je iz DF-a.

Tvrde kako je ''neodgovorno proračun institucija BiH slati u hitnu proceduru u srpnju mjesecu za tekuću proračunsku godinu''.

''Vlast je brutalno ovdje prekršila Zakon o financiranju institucija BiH. Posebno je skandalozno glasanje predstavnika Trojke za strukturu proračuna u kojem se povećavaju sredstva za ministra sigurnosti koji prepričava javno viceve o žrtvama genocida u Srebrenici'', navodi, između ostalog, DF.

Kopirati
Drag cursor here to close