Kolegij stranke

SDA o "hrvatizaciji" Federacije i za njih skandaloznom otvorenju mosta u Počitelju

SDA je održala u utorak Kolegij stranke na kojoj je donijela niz zaključaka. Svi oni se zapravo naslanjaju na (ne)odluke sadašnje vlasti, točnije, Trojke.
Vijesti / Politika | 03. 09. 2024. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je u utorak Kolegij stranke na kojoj je donijela niz zaključaka. Svi oni se zapravo naslanjaju na (ne)odluke sadašnje vlasti, točnije, Trojke kako na federalnoj tako i na državnoj razini.

Shodno tome, jedan od zaključaka se odnosi na naoružavanje Srbije i Hrvatske te uvođenje obaveznog vojnog roka što su iz SDA nazvali upozoravajućim porukama.

Vlasti moraju brzo reagirati

"Na koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju brzo i odgovarajuće reagirati. Opasan i nedopustiv je trend da se susjedne države ubrzano naoružavaju, dok Oružane snage BiH planirano i sustavno slabe. Zbog toga se u prvom idućem proračunu moraju osigurati značajna sredstva za modernizaciju i opremanje Oružanih snaga BiH. Istovremeno, aktualna vlast mora hitno deblokirati NATO put Bosne i Hercegovine i intenzivirati put prema organizaciji koja predstavlja sigurnosni kišobran za našu zemlju", naveli su.

U duhu susjedskih odnosa, na kolegiju je bilo riječi i o "paternalističkom odnosu Srbije i Hrvatske" koji uz, kako tvrde, asistenciju sprega SNSD/HDZ i nesebičnu pomoć stranaka Trojke, narušava suverenitet BiH.

"Srbijanizacija RS-a i hrvatizacija FBiH"

"Na djelu je očigledna srbijanizacija entiteta Republika Srpska i hrvatizacija Federacije BiH. Dužnosnici Srbije i Hrvatske u BiH dolaze kada hoće i ponašaju se kao da su u svome dvorištu. Najsvježiji primjer je namjera premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se obraća i otvara dionicu Koridora VC kod Počitelja, s kojom Hrvatska nema nikakve veze. Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizirana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cvijeće. Skandalozno je da je hrvatizirana čak i Komisija za tehnički prijem radova, u kojoj su od 13 članova njih 12 Hrvati i samo jedan Bošnjak. Ovakav ponižavajući odnos u projektima koje financiraju i realiziraju Federalna vlada i javna poduzeća, i koji su gotovo u potpunosti bili završeni u prethodnom mandatu, posljedica su katastrofalnog poteza Trojke da kompletan sektor cestogradnje preda u ruke HDZ-a", dodali su.

"Udar na slobodu medija"

Treći u nizu zaključak odnosio se na slobodu medija pa su tako iz SDA poručili da je "namjera Trojke i HDZ-a da nezakonitim imenovanjem Upravnog odbora Federalne televizije preuzmu političku kontrolu nad njom".

"To je udar na slobodu medija na koji moraju reagirati predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje se bave zaštitom medijskih sloboda. Predstavnici Trojke, poput predsjednika NIP-a, ne kriju da im je namjera da u upravljačke strukture i na uredničke pozicije imenuju kadrove koji će provoditi politike ove političke grupacije. Javni servisi pripadaju svim građanima i moraju raditi isključivo u njihovom, a ne u interesu vlasti. Novi Upravni odbor FTV-a treba biti imenovan, ali isključivo u skladu sa zakonom koji sprječava bilo čiji većinski politički utjecaj na javni servis", mišljenja su iz SDA.

"Trojka pomaže Čoviću da uspostavi kontrolu nad hrvatskim korpusom"

Na Kolegiju su se dotaknuli još jednog imenovanja i to u Federalnoj upravi policije (FUP). Naime, iz SDA poručuju da Trojka planira i to prepustiti HDZ-u.

"Ukoliko na poziciju direktora FUP-a planiraju imenovati Hrvata, to ne znači da on mora biti blizak HDZ-u. Prepuštanjem i te pozicije HDZ-u, Trojka, u kojoj su i građanske stranke koje se busaju u prsa svojom multikulturalnošću, pomaže Čoviću da uspostavi kontrolu nad kompletnim hrvatskim korpusom. Ukoliko će svaku poziciju koja po Ustavu i zakonima pripada Hrvatima stranke Trojke prepustiti HDZ-u, s pravom se postavlja pitanje koja je onda svrha nebošnjaka u SDP-u ili Našoj stranci", zaključili su iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close