"Neutemeljene optužbe"

SDA poručila Amerikancima: Podastrite dokaze o našoj korupciji

Iz SDA naglašavaju kako traže da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi „koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2023. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon informacije da je State Department na crnu listu SAD-a stavio bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, za kojeg su ustvrdili da je "prisluškivao oponente te stranke i surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku", SDA je reagirala gotovo bizarnim priopćenjem. 

Pročitajte još

"Neutemeljene optužbe za korupciju, podastrite dokaze" 

Iz SDA navode da su u nekoliko navrata javno, ali i u direktnim kontaktima s veleposlanikom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA s korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe.

"Tražili smo da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama. Ništa od toga se nije desilo. U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i "surađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku", navode iz SDA. 

Foto: BIR TV / Fadil Novalić

"Tko se obogati i kako, preko koje kriminalne mreže?" 

Iz SDA naglašavaju kako ponovo traže da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi „koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca...“

Foto: BIRN / Asim Sarajlić

"Teške i neistinite optužbe protiv SDA idu u korist HDZ-a, Trojke i SNSD-a" 

"Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a", navode.

Foto: N1 / Fahrudin Solak, jedan od optuženih u aferi Respiratori

SDA neće podleći nikakvim pritiscima, dodaju,  i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, europske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma s koje strane dolazile.

Kopirati
Drag cursor here to close