Sistematizacija

Sedam godina ih boli briga

Ono što je zanimljivo, navode novine, jeste da je upravo Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta osnovni dokument u smislu planiranja broja radnika, ali i novog zapošljavanja…
Vijesti / Politika | 26. 01. 2022. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su institucije Bosne i Hercegovine još 2013. godine bile u obvezi da usklade svoje pravilnike o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa Odlukom o načelima unutarnje organizacije uprave BiH koju je donijelo Vijeće ministara BiH, veliki broj institucija do danas nije uradio taj posao, što u značajnoj mjeri otežava rad same uprave i pravi razliku između zaposlenih u institucijama BiH, objavile su Nezavisne novine.

Mrtvo slovo

"Sve institucije imaju pravilnike, ali stare. Mnoge ih nisu uskladile jer nije propisana sankcija ukoliko se ne usklade. Vi u nekim pravilnicima još imate kod sistematizacije radnih mjesta da Bolonja nije implementirana. Institucije treba natjerati da urade taj posao", rekao je za Nezavisne novine Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine.

Ono što je zanimljivo, navode novine, jeste da je upravo Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta osnovni dokument u smislu planiranja broja radnika, ali i novog zapošljavanja, međutim, kako ističu upućeni, to je praktično mrtvo slovo na papiru.

Također, naglašavaju i da Vijeću ministara BiH nije u interesu da budu usvojeni novi pravilnici, jer gotovo svim institucijama u BiH fali radnika, a posljedica neusvajanja tih dokumenata je vrlo loša organizacija rada i kompletne uprave u BiH.

Kao razloge što nisu uskladile svoje pravilnike o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, institucije BiH navele su mnoge razloge, od toga da već godinama ne dobivaju suglasnost Vijeća ministara BiH na taj dokument pa do toga da su se mijenjali rukovoditelji institucija.

Gdje je zapelo

Odgovarajući na jedno od zastupničkih pitanja zbog čega već sedam godina ne završavaju taj posao, neke od institucija navode da su taj posao počele još prije nekoliko godina, ali da još čekaju određene suglasnosti kako bi mogli završiti posao i uputiti taj dokument u dalju proceduru.

"Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Direkcije je već dugi niz godina u procesu donošenja iz razloga na koje Direkcija u većini slučajeva nije mogla utjecati. Pozitivna mišljenja nadležnih institucija su kompletirana tek sredinom 2021. godine, nakon čega su materijali upućeni Vijeću ministara BiH, međutim Ministarstvo sigurnosti BiH je prije upućivanja pravilnika u dalju proceduru isti vratilo u Direkciju kako bi se uskladio sa sporazumom BiH i Europola", naveli su, recimo, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Video: Obitelj Grabo - Mi i Vi

U Pravobraniteljstvu BiH, pišu Nezavisne novine, odgovarajući na jedno od zastupničkih pitanja, naveli su da se pravilnik više puta nalazio u proceduri usvajanja konačnog teksta pred Vijećem ministara BiH, a nakon što su prethodno pribavljena sva potrebna mišljenja.

"Međutim, isti nikada nije bio usvojen kao točka dnevnog reda, iz kojih razloga bi postavljeno pitanje trebalo uputiti Vijeću ministara BiH", naveli su u Pravobraniteljstvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close