HRS

Silvio Bubalo: Onaj tko svaki dan živi probleme Mostara je uz nas

''Iskreno vjerujem da će mladi izići u velikom broju, jer veliki broj njih prvi put može glasati. Nadam se da je i njima dosta gledanja svojih prijatelja i obitelji po raznoraznim EU odredištima'', rekao je Bubalo.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2020. u 13:02 Plaćeni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Silvio Bubalo, predsjednik mostarskog ogranka HRS-a i nositelj liste ove stranke za Jugozapad u ovom intervjuu govori o kampanji, Mostaru nakon izbora i predviđanjima rezultata ove stranke 20. prosinca.

Kaže kako je kampanja bila blaga, kako će zaustaviti harač ako uđe u Gradsko vijeće te kako je strankama ljevice lako s HDZ-om.

Bliži nam se 20.12. Mnogi će reći još jedan od povijesnih dana u gradu na Neretvi. Dočekuje li nedjeljni dan Hrvatska republikanska stranka spremna?
Uradili smo sve što smo zacrtali. Predstavili smo novi način vođenja kampanje, ukazali na probleme i ponudili rješenja, predstavili nove ljude kojima je politika alat, a ne potreba. Naša kampanja za ove izbore traje šest godina i nadam se da će građani to prepoznati. Spremni smo!

Možete li nam dati jednu generalnu ocjenu kampanje?
S obzirom da 12 godina čekamo izbore i koliko se toga dogodilo u proteklom razdoblju, ocjena je: kamilica. Sudeći po objavama u medijima ovih dana, najveći problem ispade rupa kod Doma zdravlja na Bulevaru i njezin utjecaj na ravnatelja. Izmišljena, smiješna i glupa priča. Grad njihovim neradom grca u problemima, a oni o rupi. Trend slikanja po javnim ustanovama i sportskim kolektivima se nastavlja kao i do sada, novci poreznih obveznika se koriste za promociju jedne stranke. Radi se o Vašem i mom novcu! Sad su počeli koristiti i slike djece u tim javnim ustanovama. Nadam se kaznama od SIP-a. Očekivano, programi većine stranaka se svode na isto. Mi nismo ništa obećavali. Nudimo svoja rješenja za glavne probleme grada Mostara, ali primarno govorimo da ćemo odraditi samo ono što je realno  izvedivo, što smo prezentirali u programu koji je javno dostupan.

Bljesak.info je prije mjesec dana objavio rezultate ankete vezano za izbore u Mostaru. Po tim anketama, HRS se nalazi na trećem mjestu tik iza HDZ BiH i SDA. Očekujete li dobar rezultat na ovim izborima?
Očekujemo, pogotovo po informacijama koje dobivamo s terena. Običan, normalan čovjek koji svaki dan živi probleme Mostara je uz nas. Odnarođene elite ionako žive u svom svijetu. Prije svega očekujem veliku izlaznost. Iskreno vjerujem da će mladi izići u velikom broju, jer veliki broj njih prvi put može glasati za Gradsko vijeće Grada Mostara. Nadam se da je i njima dosta gledanja svojih prijatelja i obitelji po raznoraznim EU odredištima. Zamislite koliko mostarskih obitelji neće Božić dočekati zajedno. Vjerujem u mladost!

Koji će biti vaši prvi koraci ukoliko postanete gradski vijećnik?
Revizija, odgovornost, transparentnost! Bez ove tri stavke ne možemo naprijed. Utvrditi stvarno stanje, ako ima nepravilnosti (a ima!) dostaviti pravosudnim organima da rade svoj posao i transparentnost u daljnjem radu. Ako ja budem taj koji uđe u Gradsko vijeće ispred HRS-a, prvi prijedlog će biti zahtjev za ukidanje parafiskalnih nameta na istaknutu djelatnost, jer u vremenu krize moramo olakšati malim i srednjim poduzetnicima da opstanu. Na kraju krajeva, ovo je klasičan harač. Moramo racionalizirati rashodovnu stranu proračuna kako bi se otvorio prostor za društveno odgovorne projekte, poput izgradnje novih vrtića, programa „sportska dvorana u svakoj školi“, poticaja obiteljima s djecom, itd. Neophodna nam je i revizija izdanih građevinski dozvola, jer je tu i napravljen najveći kriminal za ovih osam godina.

Koga biste voljeli vidjeti kao budućeg gradonačelnika / gradonačelnicu Mostara?
Vesnu Šunjić. Nositeljica liste HRS-a na Zapadu. Diplomirala matematiku i informatiku u Londonu, dokazala se u svome poslu, nije nikome dužna usluge za razliku od ostalih kandidata. Nije je izbacio ovaj nakaradni sustav vrijednosti, nego isključivo znanje koje posjeduje. Tko god je pozna, potvrdit će vam kako bi grad Mostar s jednom takvom osobom na čelu u četiri godine postao ono što je interes svima: Mostar povjerenja u institucije i Mostar dostojan čovjeka.

Proteklih dana stigla vam je podrška iz Hrvatske. Most nezavisnih lista predvođen Nikolom Grmojom i Ninom Raspudićem dao vam je javnu podršku. Koliko vam u ovom trenutku znači ta podrška?
Znači nam iznimno puno, jer pokazuje zajedništvo nas Hrvata s obje strane granice. Veliko hvala i Marinu Miletiću, Nini Raspudiću, Nikoli Grmoji kao i ostalim MOST-ovcima. U Mostaru smo, ali i općenito kada je u pitanju hrvatski politički korpus, jedina istinska oporba. Ostali šute na nerad i kriminal koji se svakodnevno dešavao. Pojaviše se prije izbora, ljetos i nestat će 21.12.2020.

Vjerujete li u značajne promjene u Mostaru, je li moguće u Mostaru stvoriti ambijent u kojem će ljudi ostati ovdje, živjeti od svog rada i omogućiti generacijama koje dolaze život dostojan u 21.stoljeću?
Ako želimo da narod ostane ovdje, moramo stvoriti jednake startne pozicije za svakoga. Vremena se mijenjaju, svijet ide naprijed. Mostar ga mora pratiti! Primjerice, zahtijevat ćemo uknjiženje DTK infrastrukture te naplatu najma iste od telekom i elektro-operatera uložiti u polaganje optike koja će omogućiti našim mladim informatičarima i poduzetnicima da im tržište bude cijeli svijet, a ne samo Mostar i BiH. Imamo dva fakulteta informacijskih tehnologija i zavidan broj programerskih firmi. To je budućnost, a ne direktori javnih poduzeća koji još uvijek faksove šalju.

Kako komentirate prozivke SDP-a prema HRS-u i predsjedniku Slavenu Ragužu?
SDP i sve te 'lijeve' stranke su dio bošnjačkog političkog projekta i sve što je trebalo kazati o njima smo kazali u kampanji. Mi smo orijentirani hrvatskom biračkom tijelu, Bošnjaci neka biraju svoje i ako smatraju da je SDP ta stranka, neka ih izaberu. Koliko je u bh SDP-u ima socijal-demokracije puno bolje od mene i bilo koga su kazale stranke te orijentacije iz okolnih zemalja. Ta stranka je deklarirano bošnjačka i sa socijaldemokracijom dijeli samo prefikse u imenu. Što se Slavena Raguža tiče, njima je problem što Slaven Raguž javno i otvoreno govori o stvarima koje se drugi ne usuđuju. Mogu samo poručiti da se HRS još nije ni zagrijao što se tiče politike prema ovim strankama. Lako je njima s HDZ-om. Vidimo se na izborima za dvije godine.

Za kraj, vaša poruka biračima?
Ako ste zadovoljni i mislite da trebamo nastaviti kao do sada, birajte iste. Ako mislite da Mostar zaslužuje bolje, zaslužuje novu priliku, nove ljude, birajte Generaciju promjene i Hrvatsku republikansku stranku.

Kopirati
Drag cursor here to close