Hrvatska

Siniša Hajdaš-Dončić novi je predsjednik SDP-a

Siniša Hajdaš-Dončić ostaje na Iblerovome trgu i sljedeće četiri godine kao predsjednik stranke, a Zoran Paunović vraća se u svoju Makarsku i do lokalnih izbora ostaje gradonačelnik.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2024. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Siniša Hajdaš-Dončić,  novi predsjednik SDP-a

Siniša Hajdaš-Dončić novi je predsjednik SDP-a, prema neslužbenim rezultatima. U drugom je krugu izbora osvojio 4.447 glasova ili 56,46%, a Zoran Paunović 3.430 ili 43,54% glasova. Izlaznost na izbore bila je manja od 40 posto.

Siniša Hajdaš-Dončić ostaje na Iblerovome trgu i sljedeće četiri godine kao predsjednik stranke, a Zoran Paunović vraća se u svoju Makarsku i do lokalnih izbora ostaje gradonačelnik.

Predaja ureda i stranke 

Odmah po službenoj objavi ovih rezultata Peđa Grbin odmah će predati svoj ured i stranku Siniši Hajdašu-Dončiću koji onda ima sljedeće četiri godine da ispuni svoj predizborni slogan - "Prvi, a ne drugi", piše Hina. 

"Da će imati tešku, mnogi kažu i nemoguću misiju, govori i izlaznost na ove izbore. Otprilike je jednaka onoj od prošle subote, dakle manje od 40% unatoč sunčanom i lijepom danu, pa se postavlja pitanje ako SDP-ovci nisu mogli animirati svoje članstvo da izađe na birališta, kako će onda nečlanove animirati da izađu na parlamentarne izbore što je nužno za njihovu pobjedu", javila je za Dnevnik HTV-a s Iblerovog trga Tatjana Munižaba.

Hajdaš je u prvom krugu dobio 48,78, a Paunović 20,65 posto glasova članica i članova SDP-a. Hajdaš Dončić smatra se kandidatom kontinuiteta dok se Paunović opisuje kao novo lice koje donosi svježinu i promjenu.

Po objavi rezultata prvog kruga protukandidati Mladen Kešer i Mirando Mrsić svoje su glasače pozvali da glasaju za Paunovića, dok se Sanja Major nije htjela izjasniti kome ide njezina potpora u drugom krugu.

Za razliku od viđenijih članova stranke koji su se izbjegavali izjasniti o svojim preferencijama, članica Predsjedništva SDP-a i potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac najavila je da će glasati za Paunovića jer smatra da SDP nakon gubitka triju izbora treba promjenu.

Troje novoizabranih potpredsjednika

Prema političkim kuloarima, iza Paunovića navodno stoji i troje novoizabranih potpredsjednika Biljana Borzan, Mirela Ahmetović i Ranko Ostojić.

Hajdaša Dončića navodno favorizira Peđa Grbin, a upućeni tvrde da bi njegovom pobjedom bio zadovoljan i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Drugi krug izbora u SDP-a odvija se u sjeni mini-skandala u Splitu, a neki tvrde i u drugim mjestima, gdje su utvrđene nepravilnosti vezano uz izborne listiće i malverzacije s glasanjem.

Središnja izborna komisija stoga je donijela odluku da se izbori u Splitu za Predsjedništvo i Glavni odbor ponove, međutim, nakon nekoliko žalbi Statutarna komisija tu je odluku poništila uz obrazloženje da su povrede navedene u rješenju SIK-a proceduralne naravi nedostatne za poništavanje izbora.

Zadnjeg dana na dužnosti predsjednika SDP-a Peđa Grbin u petak je novinarima u Saboru pojasnio da je SIK za SDP ono što je DIP na nacionalnim izborima, a Statutarna komisija stranački pandan Ustavnom sudu.

SIK je smatrao da su formalne povrede bile tolike da je zbog toga trebalo poništiti glasanje, dok je Statutarna ocijenila da te povrede nisu direktno utjecale na rezultat, dodao je Grbin, odbivši se izjasniti tko je, po njemu, u pravu.

Tek je dodao da je, kao i kada je riječ o Ustavnom sudu, za njega odluka Statutarne komisije konačna.

Kopirati
Drag cursor here to close