Svi zadovoljni

Skupština usvojila Proračun, Herceg poručio: ''Najbolji Proračun ikad''

''Uspjeli smo očuvati stabilnost javnih financija, zadržati postojeće razine prava, ali i razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i potpore'', poručio je Herceg.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2021. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je u četvrtak Proračun HNŽ-a za 2022. u iznosu od 264.948.520 maraka.

Ukupni prihodi u Proračunu za 2022. godinu planirani su u iznosu od 264.948.520,00 maraka, što je na razini Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2021. godinu, priopćili su iz županijske Skupštine. 

Iznova je, uz socijalnu, istaknuta razvojna dimenzija Proračuna, odnosno izdvajanje značajnih sredstava za poticaje i potporu u različitim područjima.

Naglašeno je kako je planirano uvećanje sredstava za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet - posebno putem potpore za Zračnu luku Mostar, te visoko obrazovanje, kulturu i sport.

Skupština HNŽ-a je usvojila i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu.

Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg poručio je kako se radi ''o najboljem Proračunu ikad''.

''Ovogodišnji Proračun donosimo u svjetlu pandemije, te globalne zdravstvene i gospodarske krize. Unatoč tomu, uspjeli smo očuvati stabilnost javnih financija, zadržati postojeće razine prava, ali i razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i potpore.

Uvećali smo sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, te ćemo uskoro potpisati Sporazum s Gradom Mostarom putem kojega izdvajamo skoro 8 milijuna KM za Zračnu luku Mostar.

Također, ostajući ustrajni u našem cilju da budemo Vlada cijele Županije, podržavamo strateške projekte jedinica lokalne samouprave, te brojne aktivnosti u obrazovanju, športu, kulturi i drugim područjima bitnim za cjelokupni razvitak. Predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Proračuna,“ kazao je Herceg.

Jednoglasno je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. Izmjenama Zakona pristupilo se izradi usklađivanja sustava procjene, praćenja i upućivanja djece s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom s Međunarodnom klasifikacijom zdravlja, invaliditeta i funkcioniranja (MKF) koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija.

Nakon sadržajne rasprave i više amandmana koji su uloženi od zastupnika na Izmjene i dopune Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNŽ-a, zaključeno je kako će se amandmani razmotriti do naredne sjednice na kojoj će biti i izjašnjavanje o Zakonu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close