Prilika

Slovenka Marta Kos nova povjerenica za proširenje

Marta Kos će na tom mjestu zamijeniti Mađara Olivéra Várhelyija, koji ostaje u Komisiji ali će voditi sektor zdravlja i dobrobiti životinja.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2024. u 12:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenka Marta Kos nominirana je danas za novu europsku povjerenicu za proširenje, u novom sastavu Europske komisije koji je danas u Strasbourgu predstavila predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Ona će na tom mjestu zamijeniti Mađara Olivéra Várhelyija, koji ostaje u Komisiji ali će voditi sektor zdravlja i dobrobiti životinja. 

Predstavljajući kandidate za povjerenike, Von der Leyen je rekla da će Kos biti zadužena i za politiku istočnog susjedstva, raditi na podršci Ukrajini, uključujući rekonstrukciju ove države, i "podržati zemlje kandidate da se pripreme za njihovo pristupanje Uniji".

Slovenija je prošlog tjedna potvrdila da će Kos biti kandidat te zemlje za europskog povjerenika. Prethodno je Tomaž Vasel odustao od kandidature. Prema pisanju slovenačkih medija, to je učinjeno kako bi Ursula von der Leyen ostvarila svoj cilj rodne ravnoteže u Komisiji. Prema pisanju Politica, Slovenija je ''nagrađena za prelazak sa muškog na ženskog kandidata'' dobijanjem ovog portfelja.

Marta Kos bivša je slovenačka veleposlanica u Njemačkoj i Švicarskoj. Bila je potpredsjednica Liberalnog pokreta za slobodu, koji je vodio premijer Robert Golob. Kandidirala se za predsjednika Slovenije 2022. godine, ali se povukla iz kampanje.

Kandidati za europske povjerenike bit će podvrgnuti saslušanjima u odborima Europskog parlamenta u narednim tjednima. Oni će morati da dobiju zeleno svjetlo zastupnika EP da budu izabrani na funkciju. Europski parlament će glasati za novu Europsku komisiju u cjelini prije nego što ona stupi na dužnost, a to će se održati najranije 1. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close