Moderno

Službeno otvorena škola u Zaliku

Vijesti / Politika | 11. 09. 2014. u 13:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Otvaranje ove škole nije značajno samo za Zalik, nije značajno samo za Mostar i županiju, već za cijelu BiH. Ulaganje u mlade ljude mora biti naš prioritet i Grad Mostar će i dalje isto to činiti'', istaknuo je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić tijekom otvaranja novoizgrađene škole u mostarskom naselju te dodao kako se nada kako će ovakvih investicija biti i u buduće.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović i drugi dužnosnici nazočili su danas službenom otvaranju nove školske zgrade u mostarskom naselju Zalik.

Ovu školu, u suvremenom objektu ukupne površine 4205 metara četvornih, čija je gradnja počela prije dvije godine, pohađat će 420 učenika. Školsko dvorište je površine 3113 metara četvornih sa sportskom dvoranom površine 1092 metara četvornih.

Izetbegović je na otvaranju istaknuo kako moderna BiH, koja će biti punopravna članica Europske unije, mora reformirati svoj obrazovni sustav. 

''Budućnost ove zemlje ovisi o novim i obrazovanim generacijama. Obrazovanje nema alternativu i to ne smijemo nikada izgubiti iz vida'', istaknuo je Izetbegović.

Ravnateljica škole Eneza Čolaković zahvalila je svim koji su pomogli pri gradnji škole, istaknuvši kako su konačni, učenici i nastavnici ove škole dobili najmoderniju školu ne samo u Mostaru već i šire.

Kako je priopćeno iz ureda gradonačelnika Grada Mostara, riječ je o suvremenom školskom objektu, s prostranim ulaznim holom, 14 učionica, pet kabineta, knjižnicom i prostorom za rad Vijeća učenika, prostorom za produženi boravak, zbornicom, prostorijama za upravu škole i prijem roditelja, zubarskom ordinacijom, dizalom za učenike s posebnim potrebama, kotlovnicom na drva i pelet, dva otvorena sportska terena, parkingom i zelenim površinama.

Ukupna vrijednost investicije tj. izgradnje i opremanja školskog objekta i pripadajućeg partera Osnovne škole Zalik iznosila je 4.157.747,00KM od čega Grad Mostar financirao 3.293.747,00KM, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti 600.000,00KM i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ 389.000,00KM.

Usporedo s izgradnjom školskog objekta i postavljanja semafora, Grad Mostar je proveo postupak izrade idejnog i glavnog projekta za izgradnju pasarele u naselju Zalik u cilju osiguranja sigurnog prelaska učenika iz naselja Zalik do novog školskog objekta. Za izgradnju pasarele potpisan je Ugovor s izvođačem radova poduzećem HP Investing d.o.o. Mostar i nakon pribavljanja odobrenja za gradnju očekuje se početak radova.

''Izgradnja školskog objekta započela je početkom 2012.godine. Završetkom su se konačno stekli svi potrebni uvjeti da se 465 učenika ove škole obrazuje u suvremenom objektu prema svim pedagoškim standardima'', navedeno je u priopćenju Grada Mostara.

Nova mostarska škola je, podsjećamo, trebala biti otvorena s prvim danom školeske godine, no ceremonija je odgođena zbog dana žalosti u Federaciji BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close