Političke ucjene

Špago: Proračun BiH je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena

Obustavljeni su svi višegodišnji projekti za Ministarstvo obrane i OSBiH čime je onemogućeno ispunjavanje obveza iz Programa reformi
Vijesti / Politika | 07. 06. 2024. u 15:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proračun BiH je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema ''Trojci'', ocijenio je u izjavi za Fenu Šerif Špago, predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u državnom parlamentu.

''Od tzv. proeuropske vladajuće koalicije na državnom nivou, kako sami sebe nazivaju, očekivali smo u najmanju ruku puno više ozbiljnosti i odgovornosti kako bi se pravovremeno usvojio proračun institucija BiH za 2024. prije svega zbog nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i izvršavanja njihovih zakonskih nadležnosti. Umjesto toga, Proračun je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema 'Trojci', s ciljem rješavanja financijskih dubioza entiteta RS'', kaže Špago.

Po njegovim riječima, predsjednik RS Milorad Dodik i SNSD su od uspostave nove vlasti dobivali od ''Trojke'' sve što su tražili, čime su uspostavili potpunu kontrolu nad financijskim i sigurnosnim sektorom BiH, rješavali su financiranje projekata od interesa Dodika i njegovih bliskih prijatelja, a zauzvrat su usvajali navodne europske zakone, koji u suštini ispunjavaju minimalne standarde koji se traže od BiH a koji bi trebali biti interes svih građana BiH.

''Kao posljedicu rada tzv. proeuropske koalicije u koju čelnici 'Trojke' svrstavaju Dodika i SNSD, zbog neusvajanja proračuna, dobili smo blokadu imenovanja nosioca pravosudnih funkcija zbog neodobravanja sredstava za formiranje novog Odjela u VSTV-u čime se urušava pravosudni sistem BiH, ne provode se konkursi za prijem novih kadrova u sigurnosni sektor, čime se dovodi u pitanje sigurnost građana a i države Bosne i Hercegovine'', kaže Špago.

On, također, navodi da su obustavljeni svi višegodišnji projekti za Ministarstvo obrane i OSBiH čime je onemogućeno ispunjavanje obveza iz Programa reformi i potpuno je zaustavljen NATO put BiH.

''Ono što je poseban problem je da tzv. proeuropska koalicija, koja je od EU 'dobila na poklon' otvaranje pristupnih pregovora nije u stanju usvojiti proračun, kako bi omogućila kadrovsko jačanje institucija koje trebaju nositi poslove u pregovaračkom procesu i što je još poraznije nisu u stanju usvojiti proračun i dogovoriti reforme kako bi nam na raspolaganju bila sredstva iz Plana rasta u iznosu od oko dvije milijarde KM'', upozorava Špago.

Naravno, zaključio je, aktivnosti SNSD-a, između ostalog i neusvajanja Proračuna za 2024. imaju za cilj potpuno urušavanje institucija BiH, a s druge strane nemamo adekvatan odgovor od ''trojke'' na to antidržavno djelovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close