Cvijanović vs. Konaković

Srbija – BiH: Tko kome može držati pridike?

Konaković je uputio otvoreno pismo Dačiću u kojem je istaknuo da Srbija ne može držati moralne pridike Bosni i Hercegovini…
Vijesti / Politika | 29. 07. 2024. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da sve vatre koje se raspaljuju u regiji dolaze od bošnjačke politike i potpuno je nebitno tko je od njih na vlasti.

Na pitanje Srne komentira pismo koje je Elmedin Konaković uputio dopredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Srbije Ivici Dačiću u kojem je poručio da Srbija, kako kaže, ne može držati pridike BiH, Cvijanović je odgovorila da BiH ne može držati pridike i dijeliti lekcije unaokolo, ali to uporno radi.

Vučić u Srebrenici

"Kad kamenuje državnike, kao što su to učinili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a i ne potrude se da pravdi privedu počinitelje, onda definitivno BiH nema bilo kome šta da prigovara", navela je Cvijanović.

Poručila je da ne dokazuje država svoju snagu tračanjem drugih po međunarodnim forumima i nastojanjem pojedinaca da podižu svoj malecki rejting napadom na dokazano snažne, već nastojanjem da uspostave autonomnost svojih institucija.

"Bošnjački političari su svoje institucije davno obezvrijedili, pa time i državu koja nije samo njihova, što oni nikako ne žele da prihvate, a što je činjenica i realnost, jer je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali", zaključila je Cvijanović.

Konaković: Srbija krije zločince

Konaković je uputio otvoreno pismo Dačiću u kojem je istaknuo da Srbija ne može držati moralne pridike Bosni i Hercegovini, posebno jer je riječ o zemlji koja krije na desetke osoba optuženih za najteže ratne zločine.

''Vezano za vaše medijske istupe o Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskoj suradnji, o tome kako je normalno da policijske strukture surađuju širom regije, Vi ministre Dačiću ne možete govoriti sve dok vaše policijske strukture zajedno s pravosudnim u Srbiji kriju desetke ratnih zločinaca koje naša zemlja traži, a za kojim su raspisane i potjernice Interpola. Sve dok čuvate ubojicu tuzlanske mladosti ratnog zločinca Novaka Đukića, nikome ne možete držati moralne pridike. Sve dok vašu djecu u Novom Sadu liječi doktor smrti Duško Kornjača kojeg naše pravosuđe tereti za najgore zločine u Čajniču licemjerno je govoriti o normalnoj suradnji. Izručite nam Ećima, Savčića i desetke drugih zločinaca koji su sijali smrt po Bosni i Hercegovini i tek nakon toga možemo govoriti o 'normalnoj suradnji''', naveo je Konaković.

Dvije studentice, kako je dodao, "koje su veličale ratne zločince u našoj zemlji i napisale ‘nismo vas dovoljno pobili‘ nagradio je vaš sigurnosni sustav predvođen Vulinom stipendijama i danas ponosno šetaju Beogradom.

Štetan sporazum

''Vama je to ‘normalan odnos‘, meni je nenormalan, na njega ne pristajem i u vaše dobre namjere ne vjerujem", rekao je Konaković koji je u pismu dodao da još manje vjeruje u dobre namjere predsjednika Republike Srbije "koji je prljavom kampanjom prepunom neistina pokušao zaustaviti usvajanje rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici".

''Mi smo susjedi, upućeni jedni na druge, koje na mnogim poljima moraju surađivati zbog interesa svojih građana, ali se neću pretvarati da u tome uživam i da se tome radujem čak niti iz diplomatske kurtoazije, sve dok se ponašate ovako kako sam prethodno naveo. Smatram, da je sporazum za našu zemlju štetan sve dok pripadnici vaše policije mogu nesmetano po našoj zemlji raditi što im je volja u suradnji s entitetskim i kantonalnim agencijama, one iste policije koja štiti i čuva ratne zločince, a zabranjuje ulaz u Srbiju našim glumcima i pjevačicama'', istaknuo je Konaković u pismu.

Dodao je da je BiH demokratska zemlja i da ćemo mi "iskoristiti sve raspoložive procedure i alate, kako bi popravili za nas štetan i loš sporazum".

Komšić i Izetbegović

''Zašto su vam Komšić i Izetbegović omogućili da pravite zajedničke timove s entitetskim kantonalnim policijama bez suglasnosti državnih organa nije mi jasno. Njihova površnost, laicizam ili neki interes, to znaju oni, a možda i vi jer ste sudionik procesa. Zašto su vam omogućili da šaljete prikrivene istražitelje u Bosnu i Hercegovinu koji nadležnost imaju na teritoriji cijele države nije mi jasno'', naveo je Konaković.

U pismu je dodao da je do sada na nebrojeno primjera dokazao i pokazao da je čovjek suradnje i da ne mrzi nikoga.

''U vašu zemlju sam došao pružene ruke sa željom da popravljamo odnose u korist naših građana i čitave regije zapadnog Balkana. S vama sam se više puta sastajao na različitim forumima i imao korektne i otvorene razgovore. Isporučite nam Đukića, Kornjaču, Ećima, Savčića i ostale zločince ili ih strpajte u zatvor gdje im je mjesto, poštujte žrtve genocida i međunarodno pravo, odgajajte studente/ice, novu generaciju u Srbiji da ne veličaju ratne zločince. Ovo je konkretan korak ka normalizaciji odnosa. Moralne pridike držite jedni drugima, nas u Bosni i Hercegovini u tome zaobiđite'', naveo je Konaković u pismu upućenom  Dačiću, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close