Odlukom Vijeća EU

Szuyog ostaje na Kosovu još godinu dana

Tomáš Szuyog obnaša funkciju specijalnog predstavnika za Kosovo od 1. rujna 2020. godine, priopćeno je iz Vijeća Europske unije.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2023. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europske unije usvojilo je danas odluku kojom se do 31. kolovoza 2024. godine produžuje postojeći mandat Tomášu Szuyogu, specijalnom predstavniku Europske unije za Kosovo.

Tomáš Szuyog obnaša funkciju specijalnog predstavnika za Kosovo od 1. rujna 2020. godine, priopćeno je iz Vijeća Europske unije.

Pročitajte još

Njegov mandat uključuje zadaću pružanja savjeta i potpore EU-a u političkom procesu te promicanja ukupne političke koordinacije Unije na Kosovu.

Na isto je razdoblje Vijeće EU-a produžilo mandat i Johannu Sattleru, specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini te Toivou Klaaru, specijalnom predstavniku EU za Južni Kavkaz i krizu u Gruziji.

Kako se dodaje u priopćenju, posebne predstavnike EU-a predlaže Visoki predstavnik kako bi promicali politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama te osigurali EU-u aktivnu političku prisutnost u tim područjima.

Trenutačno deset posebnih predstavnika EU-a podupire rad visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella. To uključuje spomenuta tri posebna predstavnika, kao i posebne predstavnike EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, ali i za Sahel, Afrički rog, Središnju Aziju, Bliskoistočni mirovni proces, kao i za ljudska prava.

Kopirati
Drag cursor here to close