Banja na Musali

Talijani obećali 100.000 eura za obnovu mostarske Gradske banje

Vijesti / Politika | 14. 08. 2015. u 12:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska Gradska banja na Musali uskoro bi mogla vratiti nekadašnji sjaj. Ovaj zaštićeni spomenik kulture nužno je sanirati nakon što je Odjel fizijatrije koji je godinama bio smješten u Gradskoj banji, usljed zakonske provedbe razdvajanja primarne od sekundarne zdravstvene zaštite od prije nekoliko mjeseci na drugoj adresi, to jest dijelom u Brankovcu pri Domu zdravlja te bolnici "Dr. Safet Mujić", piše Dnevni avaz.

Korištenje prostora

To je potvrdio predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić, kazavši da su s Gradskom upravom Mostara potpisali ugovor na šest mjeseci o korištenju prostora, međutim, kako je naglasio, nužno je pronaći trajnije rješenje za ovaj objekt, čiji jedan dio, odnosno bazene, godinama koriste plivački klubovi "Velež" i "Orka". U objektu je smješten Mostarski teatar mladih (MTM).

''Nakon Starog mosta, Gradska banja je najljepši kulturno-povijesni spomenik Mostara. Stoga ne smijemo dopustiti daljnju devastaciju, s jedne strane, a, s druge, taj objekt bi, prema mom mišljenju, trebale koristiti respektabilne institucije. Ovih dana s predstavnicima Veleposlanstva Italije u BiH sagledali smo kompletno stanje i dobili obećanja da su spremni izdvojiti sto tisuća eura kako bi bila urađena, prije svega, sanacija krova, što je prioritet, a onda i ostalo'', rekao je Šišić.

Također, on je kazao da će MTM svoje urede iz potkrovlja preseliti u prizemlje, gdje im je dvorana, a koje će smjestiti u prostorije sportske ambulante, čije je funkcioniranje u Banji bilo kratkog daha. "Orka" i "Velež" nastavit će, dodao je Šišić, koristiti bazen i prostorije kao i do sada.

Pokazali interes

''Bili su nam i predstavnici Grada Peskare iz Italije i oni su iskazali interes da ulože određena sredstva i naprave neki projekt, ali vidjet ćemo šta će od svega toga biti. U svakom slučaju, možda sam i malo emotivan, ali ne smijemo dozvoliti da Gradska banja propada'', zaključio je Šišić.

Najmodernije kupatilo

Gradska banja na Musali ubraja se među najznačajnije građevine nastale tijekom mandata čuvenog gradonačelnika Mujage Komadine. Prema kazivanjima, Banja je bila najmodernije tadašnje javno kupatilo na Balkanu. Svečanosti koja je upriličena 3. lipnja 1914. godine prisustvovao je veliki broj građana Mostara.

Tom prilikom Komadina je poručio: ''Narode, evo banje za one koji imaju para. Za one koji para nemaju, eno Neretve!''. Zgrada je uništena tijekom posljednjeg rata, a obnovu u izvornom obliku financirala je talijanska vlada, piše Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close