Implementacija projekta

Trajno se izmješta OSA BiH

Cilj projekta je trajno rješavanje smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH zadužilo je Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA BiH) da u suradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH formira radnu skupinu za praćenje i implementaciju Projekta izgradnje objekta za potrebe smještaja OSA-e BiH.

Prethodno je usvojeno Izvješće o realizaciji zaključaka Vijeća ministara BiH s 28. sjednice, održane 9. 11. 2023. godine, koje sadrži hodogram aktivnosti s dinamikom implementacije projekta, financijskom procjenom izgradnje i idejnim projektom objekta za potrebe OSA-e BiH.

Cilj projekta je trajno rješavanje smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka na ranije odobrenoj lokaciji u Sarajevu u ul. Adema Buće, koja je kupljena još 2006. godine i uknjižena na Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja sjedišta OSA-e BiH nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Procjena potrebnih financijskih ulaganja ukupno iznosi 30.000.000 KM i urađena je na osnovi idejnog projekta i drugih komunalnih troškova po fazama, a završetak izgradnje objekta i vanjskog uređenja očekuje se u kolovozu 2026. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close