Pišem ti pismo...

Turković dobila odgovor

"Suočeni s vanjskim uplitanjem i prikrivenim prijetnjama formuliranim protiv Vaše zemlje, u pogledu njenog mogućeg članstva u Europskoj uniji ili NATO-u, možete računati na podršku Francuske i Europske unije", istaknula je Colonna.
Vijesti / Politika | 10. 08. 2022. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna odgovorila je na pismo koje joj je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Ona je u svom pismu izrazila podršku Francuske BiH.

"Suočeni s vanjskim uplitanjem i prikrivenim prijetnjama formuliranim protiv Vaše zemlje, u pogledu njenog mogućeg članstva u Europskoj uniji ili NATO-u, možete računati na podršku Francuske i Europske unije", istaknula je Colonna.

Colonna je nedavno preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova Francuske te ističe da s posebnom pažnjom prati događanja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, "posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".

"U tom smislu, željela bih pozdraviti Vaše aktivnosti kako bi se favoriziralo usklađivanje stavova Bosne i Hercegovine sa europskim stavovima u vezi sa sukobom u Ukrajini, usprkos unutarnjoj situaciji za koju znam da je posebno složena. Solidarnost u vrijeme krize je osnovna vrijednost za članstvo u Europskoj uniji", navela je ministrica.

Kako je istaknula, u trenutku kada su "nužni postupci Rusije doveli do povratka rata na europskom kontinentu, što je izazvalo opravdanu zabrinutost u BiH, Francuska je preuzela svoju odgovornost državnim jačanjem EUFOR Althaeae, kojim zapovjeda francuski general i pružanjem zračne podrške".

"Budite sigurni u našu posvećenost održanju ove operacije", poručila je Kolona.

Ona je, u obraćanju ministrici Turković, posjetila na govor Macron, predsjednika Francuske povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem je rekao da "nema mjesta za negiranje, za povijesni revizionizam ili veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u zemlji koja je izrazila želju da se pridruži Europskoj uniji, a time i njenim vrijednostima".

"To su teme koje pratimo s posebnim oprezom. Možete računati na našu odlučnost da radimo uz vas za stabilnost zemlje i zajedničku budućnost mira i prosperiteta. To zahtijeva pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, cilj kojeg Francuska u potpunosti podržava. Europsko vijeće koje je zasjedalo 23. i 24. lipnja, priopćilo je da je spremno dati status kandidata Bosni i Hercegovini. Ovo je važan korak. Istovremeno, potrebno je implementirati obveze iz političkog sporazuma zaključenog 12. lipnja u Bruxellesu, što može samo pogodovati europskom putu Bosne i Hercegovine", navela je ministrica Colonna.

Kopirati
Drag cursor here to close