Zločin u Čajniču

Tužiteljstvo traži produljenje pritvora Ramizu Durakoviću

Tužitelj Dževad Muratbegović kazao je kako se stupanj osnovane sumnje povećava s materijalnim dokazima i izjavama svjedoka.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2024. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produljenje pritvora za još dva mjeseca Ramizu Durakoviću, koji je osumnjičen za zločine počinjene nad civilima na području Čajniča 1993. godine, čemu se Obrana protivila.

Tužitelj Dževad Muratbegović kazao je kako se stupanj osnovane sumnje povećava s materijalnim dokazima i izjavama svjedoka.

Rekao je kako postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, koji ima državljanstva Njemačke i Srbije.

Nema prebivalište u BiH

"Osumnjičeni nema prebivalište u BiH, nema objektivnih veza sa BiH", kazao je Muratbegović.

Prema njegovim riječima, jedino se pritvorom može osigurati nazočnost Durakovića kaznenom postupku.

Branitelj Denis Ajkić smatra kako je prijedlog neosnovan. Rekao je kako pitanje je li osumnjičeni bio komandant 43. drinske brigade ili nije, nije odlučna činjenica za osnovanu sumnju.

"U pogledu djela ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio postojanje osnovane sumnje", kazao je Ajkić.

Dodao je kako je Duraković pokazao izuzetan angažman u iznošenju obrane i kako je odgovorio na sva pitanja tijekom ispitivanja, te kako je ukazao da 43. brigada nije bila u selima Šapići, Trpinje i Trojan 14. veljače 1993. godine, kada su, kako navodi Tužiteljstvo, neidentificirani pripadnici ove brigade ubili 11 srpskih civila.

Prema branitelju, od ključne je važnosti identificirati izvršitelje kako bi se mogla utvrditi subordinacija.

Ajkić je kazao kako činjenica da osumnjičeni ima državaljanstva stranih država ne može biti odlučujuća za pritvor, već da moraju postojati i druge okolnosti.

Odbačene tvrdnje

Osumnjičeni Duraković je odbacio tvrdnje Tužiteljstva kako su civile ubili pripadnici Drugog i Trećeg bataljuna 43. brigade, kako je on sudjelovao i zapovijedao u akciji, te je znao za ubojstva ali nije kaznio podređene.

"Za ove tvrdnje nema niti jedan istinit, jak i konkretan dokaz… Nema dokaza kako su pripadnici Drugog i Trećeg bataljuna ubili civile, a kamoli da sam ja znao", kazao je Duraković.

Dodao je da ni Tužiteljstvo ne tvrdi kako je on bio u bjekstvu ili davao netočne podatke o adresi.

Kako je rekao, nije točno da nema razlog da ostane u BiH, nego kako upravo želi tu boraviti zbog sumnji koje mu se stavljaju na teret.

Tužitelj Muratbegović je na primjedbe Obrane kazao kako se za isto djelo vodi postupak protiv određenog broja osoba i kako oni nisu u pritvoru, ali je naveo kako oni imaju prebivalište na području BiH.

Uhićen prošli mjesec

Vijeće će naknadno donijeti odluku.

Duraković je uhićen prošlog mjeseca na Graničnom prijelazu Uvac.

U Sudu BiH se vodi postupak protiv Ferida Buljubašića, komandanta Istočnobosanske operativne skupine, i još 12 optuženih, a optužnica, između ostalog, obuhvata napad na sela Šapići, Trpinje i Trojan 14. veljače 1993. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close