FBiH

U pripremi Zakon o sukobu interesa

Zbog nepostojanja odgovarajućeg zakona koruptivne radnje nema tko kažnjavati i sankcionirati.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2022. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija Bosne i Hercegovine već devet godina nema Zakon o sukobu interesa u organima vlasti. Za to vrijeme otkriveno je na stotine slučajeva sukoba interesa i nespojivih funkcija. Zbog nepostojanja odgovarajućeg zakona koruptivne radnje nema tko kažnjavati i sankcionirati. U pripremi je novo zakonsko rješenje, a predlagači zagovaraju nezavisno tijelo na koje parlamentarci ne bi mogli utjecati.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je postupak oduzimanja mandata vijećniku u Općinskom vijeću Velike Kladuše Aladinu Ćerimoviću. Ćerimović pored funkcije vijećnika obavlja i funkciju savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona. I pored činjenice da je riječ o nespojivim funkcijama prema Izbornom zakonu, Ćerimović se po još dva osnova nalazi u direktnom sukobu interesa. Zaposlen je u nadzornom odboru javnog poduzeća koje se financira javnim sredstvima.

''Ovo nije jedini primjer, Transparency International ima registar javnih dužnosnika koji je dostupan na stranici transparentno.ba., registar javnih ustanova, udruženja, financiranje udruženja građana koji su omogućili da vidimo desetine u prethodne dvije godine dužnosnika koji obavljaju funkcije u udruženjima koja se financiraju iz budžeta ili su u rukovodstvu javnih ustanova u isto vrijeme'', kazala je Ivana Korajlić, Transparency International BiH.

2013. godine izmijenjen je Zakon o sukobu interesa na razini Bosne i Hercegovine. Time su Središnjem izbornom povjerenstvu BiH oduzete nadležnosti da provodi postupke sukoba interesa. Međutim, u zakonu na razini Federacije BiH, a koji je i dalje na snazi, već devet godina stoji da je nadležno tijelo za implementaciju upravo SIP, koje to ne može provoditi jer su mu oduzete nadležnosti.

''U prijevodu, devet godina u Federaciji BiH nitko ne odlučuje o sukobu interesa zbog čega smo mi predložili ovaj nacrt zakona koji je usvojen u oba doma i sada zaključujemo javnu raspravu koja je trajala 60 dana. ukoliko dobijemo previše prijedloga mi ćemo dostaviti prijedlog čitavog novog zakona, i ići ćemo u tom pravcu te tražiti značajniju podršku međunarodne zajednice'', istaknuo je Irfan Čengić, predlagač zakona.

2014. godine konstituirana je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na razini Bosne i Hercegovine. Republika Srpska ima svoju entitetsku parlamentarnu komisiju. Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine sve sukobe interesa nema tko kažnjavati i sankcionirati.

''Federacija BiH jedini je dio Balkana koji nema reguliranu tu oblast već osam godina. Isključivo zato jer politike to ne dozvoljavaju, što se ne žele miješati u biznise političara, kojima je politika paravan a oni se bave kriminalom, i evo ne postoji zakon koji to može utvrditi'', naglasio je Elmedin Konaković, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

''Sada imamo situaciju da je u Parlamentu Nacrt izmjena zakona koji podrazumijeva opet potpuno ispolitizirano tijelo za primjenu zakona, koje bi se sastojalo od predstavnika parlamenta Federacije, šest iz Predstavničkog doma šest iz Doma naroda, što bi opet značilo da bi oni utvrđivali sukob interesa svojih stranačkih kolega gdje ne bi bilo nikakve objektivnosti'', zaključila je Ivana Korajlić.

Na usvajanje kompletno novog zakona, na razini Federacije BiH, upozorila je Europska unija i sve relevantne međunarodne organizacije. To je i obveza koju Bosna i Hercegovina mora ispuniti u okviru 14 prioriteta na putu ka Europskoj uniji, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close