Iznio zahtjeve

Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od Ambasade SAD ispriku zbog generala Alagića

Udruženje poručuje kako Mehmed Alagić nikada nije proglašen krivim, te traži od veleposlanstva ispriku.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2024. u 16:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović traži od veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphy da se ispriča zbog izjave, u kojoj je rekao da je uvredljivo podići spomenik Mehmedu Alagiću.

"Pretpostavka nevinosti je pravni princip prema kojem se svaka osoba optužena za bilo kakav zločin smatra nevinom dok se ne dokaže suprotno. Vaša izjava sugerira da ili ne razumijete osnove prava ili ne smatrate generala Alagića osobom. Alagić je umro kao nevina osoba", priopćio je Tahirović.

''Alagić nije proglašen  krivim''


Američkom veleposlaniku poručuje da Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kaže: "Svi koji su optuženi za krivično djelo imaju pravo da se smatraju nevinim dok se ne dokaže njihova krivica prema zakonu na javnom suđenju na kojem su imali sve potrebne garancije za svoju obranu."

"Prema ovom pravnom principu, teret dokazivanja krivice leži na optužbi, koja mora iznijeti uvjerljive dokaze pred odlučujućim organom. Do tada, osoba se smatra nevina. Alagić nikada nije proglašen krivim za ratne zločine za koje je bio optužen", kazao je Tahirović.

Također, od američkog veleposlanika zahtijeva da osudi i spomen-ploču u čast Ratka Mladića.

"Zatražite uklanjanje spomen-ploče u čast osuđenog ratnog zločinca. Ove akcije bi potvrdile posvećenost nepristranosti i poštovanju ljudskih prava. Građani ove zemlje zaslužuju bolje", naveo je u priopćenju Tahirović.

Američka kritika

Podsjetimo, američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini ocijenilo je uvredom za žrtve podizanje spomenika optuženiku za ratne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni pokojnom generalu bošnjačke Armije BiH Mehmedu Alagiću. "To je uvreda za žrtve i njihove obitelji", naveli su u odgovoru za Radio televiziju Herceg Bosne iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. 

Na postavljanje spomenika reagirao je i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, za Dnevnik RTV HB komentirao je aktualna politička pitanja, uključujući postavljanje spomenika na Vlašiću u čast haškog optuženika i generala Armije BiH, Mehmeda Alagića, te odnose unutar vlasti u Federaciji BiH.

Čović je istaknuo kako postavljanje spomenika Mehmedu Alagiću najviše govori o bošnjačkoj politici.

Nek se preispitaju

"To je jasan pokazatelj vjerodostojnosti politika kada je u pitanju bošnjačka politika, odnosno politika Sarajeva. U odnosu na vrijednosti Domovinskog rata, na što smo ponosni, štitimo Domovinski rat i pravo svakog našeg branitelja. Ponosni smo na njih i poklanjamo se svakoj žrtvi. Svi oni koji su nazivali prostore gdje smo mi vodili politiku 'takozvanim', neka pogledaju svoje ratno naslijeđe. Imamo 300 područja gdje su bili pritvarani i zatvarani pripadnici drugih naroda, dominantno Hrvata, kada su u pitanju Bošnjaci," rekao je Čović.

Čović je dodao kako ovaj čin nije dobar za odnose Hrvata i Bošnjaka u Srednjoj Bosni, ali da se treba okretati budućnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close