Nepravilnosti

Uobičajen izborni dan: U Mostaru otac otkrio da mu je sin glasao iako je izvan BiH

Kako je objavljeno iz SIP-a, po njihovoj ocjeni, ''ovo je dosta uobičajen izborni dan''.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2024. u 19:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu informacija policijskih i sigurnosnih agencija, Središnje izborno povjerenstvo raspolaže s podacima o narušavanju javnog reda i mira u nekoliko izbornih jedinica, kao i s informacijama o sumnjama u određena krivična dijela.

''Ono što je jako važno je da se odmah pozivaju nadležna tužiteljstva po prijavama policije i da se u svakom slučaju u kojoj imamo sumnju da je izvršeno krivično djelo vrše dalje radnje. Ovdje je riječ o problemima koji su se u toku dana desili. Po jedan slučaj, u Bratuncu gdje imamo sumnje na kupovinu glasova, u Tesliću sumnje u glasanje za drugog, u Kozarskoj Dubici uništavanje izbornih isprava, u Zvorniku prijetnje upućene na biračkom mjestu, a u Derventi je također došlo do uništenja izbornih isprava'', navela je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić.

Iako nema službenih prijava, doznajemo kako se u Mostaru na nekoliko biračkih mjesta dogodilo da su birači saznali da su im članovi obitelji evidentirani kao da su izašli na birališta, a da to ustvari nisu učinili.

Kako doznajemo, zabilježen je jedan slučaj gdje je otac primijetio da mu je sin evidentiran kao da je glasao, a on je trenutno izvan države.

Kako je objavljeno iz SIP-a, po njihovoj ocjeni, ''ovo je dosta uobičajen izborni dan''.

''Radi se o tome da je dolazilo do kraćih prekida na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama, nakon čega je proces nastavljen. Uglavnom je proces prekidan ili zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema s promatračima na nekoliko mjesta'', dodala je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je rekla da se izborne tehnologije koje primjenjuju na ovim izborima i dalje uspješno testiraju.

''Ima problema s očitavanjem otiska prsta naročito kod starijih osoba, ima problema nekada i sa opremom čiji se dijelovi zamjenjuju, ali ne novih problema koji bi uticali na prekid ili odustajanje od primjene određenih izbornih tehnologija'', rekla je.

S glasačkih mjesta su pak dolazile informacije kako skeneri usporavaju izborni proces.

 

Kopirati
Drag cursor here to close