Vijeće ministara BiH šuti

Upitno održavanje izbora u BiH?

S obzirom na to da se bliži datum raspisivanja izbora, a da sredstva još nisu osigurana, upitno je i održavanje izbora, poručuju iz SIP-a.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2022. u 08:29 Bljesak.info
Finansiranje izbora

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je prijedlog Središnje izborno povjerenstvo za donošenje posebne odluke o odobravanju sredstava za organizaciju Općih izbora u iznosu većem od 11 milijuna KM.

Za sada nije jasno hoće li se i kada ovaj zahtjev naći na dnevnom redu sjednice. S obzirom na to da se bliži datum raspisivanja izbora, a da sredstva još nisu osigurana, upitno je i održavanje izbora, poručuju iz SIP-a.

U potrazi za sredstvima

S obzirom na činjenicu da im je već nekoliko puta Ministarstvo financija i trezora BiH odbilo isplatiti pola milijuna eura za pripremu općih izbora, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine pokušala je na drugi način doći do sredstva za financiranje izbora.

Od Vijeća ministara zatražili su da donese posebnu odluku kojom bi se osigurao kompletan iznos sredstava od 11 milijuna i 728 tisuća KM za pripremu i organizaciju općih izbora. Sredstva se moraju osigurati najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora kako je propisano Izbornim zakonom.

"Generalni tajnik Vijeća ministara BiH primio je 11. 04. 2022. godine Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda Programa posebne namjene u 2022. godini, predlagača Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine", rečeno je iz Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH.

Nezakonito ponašanje?

"U zakonu o financiranju institucija navedeno je da se dok traje privremeno financiranje može donijeti posebna odluka Vijeća ministara kojim bi se takva sredstva izdvojila. Obaviješteno je i Predsjedništvo i međunarodna zajednica. Očekujemo da sjednica vijeća ministara bude održana što prije kako bi se nastavile aktivnosti vezane za organizaciju izbora", naglasio je član SIP-a Željko Bakalar.

Spominjala se i mogućnost financiranja izbornog procesa putem aranžmana s OSCE-om, no to, kako su kazali iz SIP-a Zakon o financiranju institucija ne prepoznaje. Budući da se organizacija i provođenje izbora u Bosni i Hercegovini isključivo financiraju iz državnog budžeta, koji još nije usvojen, SIP-u je onemogućeno i pokretanje najvažnije procedure javnih nabava.

"Pratit ćemo situaciju pa ćemo vidjeti, ako institucije postupaju sukladno zakonu možemo očekivati osiguravanje sredstava, a svako drugo ponašanje bi bilo nezakonito", istaknuo je Bakalar. 

U pismu predsjedavajućem Vijeća ministara i njegovima zamjenicima predstavnici međunarodne zajednice upozorili su ih da ako se pokuša na bilo koji način opstruirati organizacija izbornog procesa - kako su rekli, imaju instrumente i mehanizme kojim će zaštiti izborni proces. Pozvali su i na izvršavanje obveza i kada je riječ o državnom budžetu.

Kopirati
Drag cursor here to close