Bliži se listopad

VIDEO | Brojne zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji - izostaju sankcije

Uveliko se zloupotrebljavaju i infrastrukturni radovi. Započeto ili otvoreno ih je u vrijednosti 600 milijuna maraka.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2024. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zloupotreba javnih sredstava i resursa u svrhu političke kampanje bilježi se u gotovo svakoj lokalnoj zajednici širom Bosne i Hercegovine.

Koriste se javna sredstva za podršku kandidata, prostorije javnih poduzeća, kandidati zloupotrebljavaju javne manifestacije za promociju.

Izostaju sankcije. Zašto?

Izborni zakon Bosne i Hercegovine prvi put prepoznaje institut zloupotrebe javnih sredstava i resusra u izborne svrhe koje vrše javni dužnosnici.

Ovo je omogućeno nametnutim izmjenama Izbornog zakona visokog predstavnika u BiH. Član 7.2a, između ostalog, zabranjuje...:

''Korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu izravne ili neizravne kupovine podrške birača tijekom izborne kampanje, što uključuje između ostalog i pružanje jednokratne novčane ili nenovčane pomoći građanima ili kategorijama građana, osim ako je pružanje te pomoći planirano u okviru redovnih proralunskih subvencija'', stoji u Zakonu, javlja BHRT.

I pored takve zabrane, izračunali su u Transparency internationalu Bosne i Hercegovine (TI BiH), da su za dva mjeseca predizbornog razdoblja, svi nivoi vlasti kroz jednokratna davanja umirovljenicima i drugim kategorijama, podijelili 60 milijuna maraka.

Uveliko se zloupotrebljavaju i infrastrukturni radovi. Započeto ili otvoreno ih je u vrijednosti 600 milijuna maraka.

Zloupotreba javnih resursa

"Odredbe Izbornog zakona koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa su izuzetno dobro napisane ukoliko jedini nadležni organ za njihovu primjenu želi da ih tako tumači, međutim, kao i svaki zakon ostavlja prostor za ipak nešto šira tumačenje i tumač, u ovom slučaju SIP, pogotovo kada su u pitanju direktne podjele novca, dakle subvencije koje se po prvi put uvode pred izbore, uvijek nađe opravdanje da je to nešto što je isplaćeno iz proračuna, iako mora biti isplaćeno iz proračuna, da je stavka planirana", navodi Damjan Ožegović iz TI BiH.

Izmjene Izbornog zakona dogodile su se u izbornoj godini. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine, stiče se utisak, to nije dočekalo spremno. Političke stranke već su dovoljno izverzirane da prikriju zloupotrebe. Na ovo upozoravaju u Koaliciji "Pod lupom".

"Posebno treba istaći rad javnih službenika u kampanji za vrijeme radnog vremena gdje se zloupotrebljavaju i prostorije javnih ustanova i tamo se odvijaju neke aktivnosti koje po zakonu ne bi smjele da se događaju u tom periodu", kaže Srđan Ostojić iz Koalicije "Pod lupom".

Na službenoj stranici SIP-a Bosne i Hercegovine objavljeno je da su zaprimili 119 prigovora za zloupotrebu javnih resursa u izborne svrhe. Isto tako, za zloupotrebu izrečene su četiri novčane kazne.

U SIP-u Bosne i Hercegovine ne prihvaćaju nikakve optužbe da nekog eventualno štite, ranije su priopćili.

Evidentno je da se koriste svi resursi kako bi se osigurala što veća podrška građana koji će 6. listopada birati gradonačelnike i načelnike, kao i sazive lokalnih skupština i vijeća u 143 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close