Gradsko vijeće Mostara

Vijeće puno šutnje

Neke su sjednice trajale čak 9 sati, ali ni toliko vremena na jednom mjestu nije moglo natjerati neke da prošeću do govornice i kažu nešto. Makar i to da ne mogu više sjediti.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2024. u 09:32 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarsko Gradsko vijeće zadovoljno je samo sobom. Vijećnici su jednoglasno podržali izvješće o radu Vijeća i zaključili da je 43 posto urađenog posla dovoljno za ponos.

Šutnja

Nakon glasovanja, otišli su na ljetni odmor na kojem će neki od vijećnika odmarati od nerada. Među njima, pokazalo je službeno izvješće, postoje oni koji nisu rekli niti riječ tijekom cijele izvještajne godine. Među tim šutljivcima, ima i onih koji nisu govorili cijelo vrijeme od kad su sjeli u vijećničke klupe i kojima je možda čitanje vijećničke zakletve jedino što su rekli u Vijeću.

Netko je tako šutio čak punih 40 sati na šest sjednica održanih u 2024. godini.

   

Neke su sjednice trajale čak 9 sati, ali ni toliko vremena na jednom mjestu nije moglo natjerati neke da prošeću do govornice i kažu nešto. Makar i to da ne mogu više sjediti.

Godine 2023. na 11 sjednica koje su ukupno trajale oko 80 sati. Neki su svih 80 sati prešutjeli.

Sjednice Vijeća 2023. godine trajale su u prosjeku 7 sati i 15 minuta, a na dnevnom redu sjednica bilo je 340 točaka uključujući i imovinske odluke koje se donose brzinom munje i bez previše unošenja vijećnika u ono za što dižu ruke.

Bez inicijative

Prošle godine su održane 531 diskusije, a tri vijećnika nisu sudjelovala u raspravama. Postavljena su 143 pitanja, a devet vijećnika nije postavilo niti jedno pitanje. Podneseno je 146 inicijativa, a četiri vijećnika nisu imali nikakvu inicijativu.

U šutnji je 80 sati 2023. godine proveo vijećnik Vladimir Čabrilo koji nije imao pitanja, inicijativa niti je sudjelovao u raspravama.

Pred povijesne izbore u Mostaru, koji su se održali nakon više od desetljeća nebiranja, šutljivi vijećnik je u jednom intervjuu na pitanje ''što može ponuditi običnom malom čovjeku'' rekao kako će ''biti njihova produžena ruka u vijeću''.

''Bit ću osoba koja će dati 200 posto od sebe'', rekao je tada i zašutio 100 posto.

Vijećnica Miljana Kovačević imala je samo jednu inicijativu kao i Lamija Duranović. Za ostalo se nisu javljale. Zlatko Guzin, koji je bio kandidat za gradonačelnika, imao je samo jednu inicijativu. Ostatak vremena je šutio. Vijećnik Vlatko Marinović nije imao pitanja i inicijativa ali je barem sudjelovao u raspravama.

22 posto

Šutljivci su šutjeli i godinu ranije. Tako je 2022. godine održano 13 sjednica koje su u prosjeku trajale 7 sati i 6 minuta. Na dnevnom redu sjednica Vijeća bilo je 349 točaka.

Vijeće se pohvalilo da je od aktivnosti koje su predviđene da se razmatraju na dnevnom redu Gradskog Vijeća Grada Mostara odnosno u Programu rada Gradskog vijeća od 114 aktivnosti, realizirano 26 aktivnosti odnosno 22,80%. No, i taj mizerni postotak dobio je zeleno svjetlo i more samohvale.

Tako malom postotku pridonio je ponovno vijećnik Čabrilo koji ni 2022. godine nije rekao niti riječ. I vijećnik Guzin nije bio aktivan pa je sudjelovao samo u jednoj raspravi, a vijećnica Kovačević podnijela je samo dvije inicijative i jednom diskutirala.

Čabrilo je rekorder i 2021. godine. Iako nema javno dostupnog dokumenta u kojem Vijeće prati samo sebe, analize pokazuju da je i tada bio bez pitanja i bez inicijativa. Vijećnik Ibro Husnić te godine bio je bolji samo za jednu inicijativu. Pitanja nije postavljao.

   

Guzin je postavio samo jedno pitanje i bio je bez inicijativa. Dva pitanja postavila je Adela Gosto uz tri inicijative. Isto toliko ih je podnijela i Nataša Jekić. Miljana Kovačević ima pak inicijativu manje od kolegica uz isti broj pitanja.

Oni, kojima su građani dali povjerenje, a od kojih su neki mogli biti i na čelu grada, potrudili su se ne raditi ništa misleći valjda da to nitko ne vidi, ne prati i da ga ne zanima.

Slobodno i bez ograničenja

A mostarsko Vijeće može se pratiti. Oni koji imaju živaca slušati često nepristojnosti, kafanski govor i dozivanja vijećnika da se vrate iz hodnika kako bi glasali, mogu vidjeti sve i svašta, ali u vrlo lošoj kvaliteti.

''Rad Gradskog Vijeća Grada Mostara je javan. Na sjednicama javno mnijenje može slobodno i bez ograničenja promatrati distribuciju dokumenata i način na koji gradski vijećnici obrazlažu svoje stavove i razloge za vlastite odluke i ponašanja'', stoji to u izvješću o radu. Ova stavka prepisuje se iz godine u godinu baš kao što se iz godine u godinu ne čini ništa da se kvalitete prijenosa i uvjeti zasjedanja poboljšaju.

Svi oni koji su pratili Gradsko vijeće, a njih je po statistikama gledanja izravnih prijenosa oko stotinjak, mogli su uočiti nedostatke u prijenosu. Ponekad bi nestajalo tona, ponekad slike koja se projicira s nadzornih kamera u vijećnici a mikrofoni u napucanim vijećničkim klupama ne rade kao ni sustav za glasanje. Unatoč donacijama, oprema još uvijek miruje pa vijećnici izlaze za govornicu govoriti a glasa se podizanjem ploča. A onda nakon glasanja gledamo nesigurno prebrojavanje.

Oprema

''Stiže oprema: Mostarske sjednice napokon će biti gledljive'', bio je jedan od naslova još 2021. godine kada se najavilo da će Ured Vijeća Europe donirati ''tehničku i informatičku opremu u vrijednosti od 25.000 KM čime će se poboljšati uvjeti prijenosa sjednica''. Oprema je donirana, ali nema nikakvih promjena u prijenosu slike i zvuka iz Vijećnice.

   

Nisu ni građani, nakon toliko godina praznine u Vijećnici zbog neodržavanja izbora u Mostaru, pokazivali veliko zanimanje za rad Gradsko vijeća. Tako su statistike gledanja izravnog prijenosa sjednica i njihovih pregleda na YouTube pokazale kako građane baš i ne zanima ni govor ni šutnja onih koje su posjeli u vijeće. Godinu 2021. kanal je okončao sa 595 pretplatnika a uglavnom je prijenose uživo mostarskih zasjedanja gledalo 70-tak ljudi. Najgledanije sjednice mostarskog Gradskog vijeća na službenom YouTube kanalu bilježili su prijenosi prve sjednice na kojima se raspravljalo kako do gradonačelnika, treba li uvesti rotaciju na tu dužnost i kako do statuta.

Prva sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, održana 5. veljače 2020. godine, na službenom YouTube kanalu pregledana je 23.843 puta. Njezin nastavak iz 10. veljače 2020. godine imao je 33.666 pregleda, sljedeći nastavak prve sjednice zabilježio je 12.967 pregleda, službeni drugi nastavak Prve sjednice 20.799 pregleda, a treći 10.506 pregleda. Nastavak prve sjednice održan 15. veljače imao je 4.653 pregleda, a drugi video tog dana dosegao je 14.016 pregleda. Potom je uslijedio pad zanimanja za vijećanje u mostarskoj Vijećnici.

Reprize

Građanima sjednice, u izravnim prijenosima, nisu zanimljive. Uvijek se tu brojka vrti oko njih stotinjak od kojih ćemo oduzeti novinare koji su prisiljeni gledati prijenos.

   

No, s vremenom brojači YouTubea prebroje preglede pa se tako u 2024. godini bilježi - do pisanja ovog teksta - ukupno 13.700 pregleda što bi značilo da u prosjeku sjednica ima oko 2.280 pregleda.

Godinu ranije prijenose sjednica pogledalo je 30 tisuća ljudi, u prosjeku oko 2.700 po sjednici. Broj pretplatnika na YouTube kanalu Vijeća, iako se on iz godine u godinu u izvješćima prepisuje porastao je s 595 2022. godine na 782 koliko ih ima danas. Ukupno je bilo skoro 250 tisuća pregleda.

No, neke sjednice bolje da nismo ni gledali, a neki su šutljivi vijećnici bili jamac da ćemo gledati reprize.

Kopirati
Drag cursor here to close