Od igara na sreću

Vlada odobrila 725.647,82 KM za liječenje djece i mladih

Vijesti / Politika | 28. 09. 2017. u 10:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada odobrila je danas na sjednici u Mostaru raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 725.647,82 KM uplaćenih u proračun FBiH u 2016. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Od tog iznosa, 476.242,20 KM raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva. Riječ je o liječenju i rehabilitaciji teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće izvan BiH, i to na temelju propisa iz oblasti zdravstvenog osiguranja kojima se uređuje ova oblast, djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti.

Dio ovog iznosa bit će usmjeren za organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi, odnosno promociju dobrovoljnog darivanja krvi.

Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH dodijeljeno je 249.405,62 KM za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva, i to za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće izvan BiH, a na temelju propisa iz oblasti zdravstvenog osiguranja kojima se uređuje ova oblast, kao i za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti.

Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije u roku od 30 dana zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima, odabranim na osnovu javnog poziva, a ugovori će sadržavati odredbu o obvezi korisnika sredstava da, najkasnije do 31.12.2017. godine, Federalnom ministarstvu zdravstva dostave izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava, priopćila je Vlada Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close