''Nemojte nam više pomagati''

Vlada SAD-a ulaže 500.000 dolara: "Imamo preduvjete za najpoštenije izbore do sada", oporba sumnjičava

Pilot projekt će testirati korištenje optičkih skenera koji direktno prenose rezultate glasanja sa 145 biračkih mjesta u bh. općinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor.
Vijesti / Politika | 06. 08. 2024. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ulaže 500.000 USD kao podršku Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) u provedbi pilot-projekta primjene novih izbornih tehnologija na općinskim izborima u Bosni i Hercegovini u listopadu 2024. godine.

Nova tehnologija

Cilj je pripremiti BiH za primjenu ove tehnologije u punom obimu na općim izborima 2026. godine. Inicijativa je dio projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Podrška izbornom integritetu u BiH, (USAID SEI) čija provedba je počela u listopadu 2023. godine kao podrška izbornim reformama koje će izborni sustav BiH uskladiti s međunarodnim standardima i najboljim demokratskim praksama,priopćeno je iz USAID-a.

"Predano podržavamo slobodne, poštene i transparentne izbore u BiH, kako bi glasovi svih građana i građanki imali jednaku vrijednost prilikom biranja njihovih dužnosnika i time dodatno ojačali put BiH ka članstvu u EU. Nove tehnologije koje uvodimo omogućit će biračima u BiH da iskuse proces glasanja sličan onom na koji su navikli, ali uz smanjenu mogućnost greške i prevara tijekom brojanja glasova i bolji integritet izbornog procesa u cjelini", kazala je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Pilot projekt će testirati korištenje optičkih skenera koji direktno prenose rezultate glasanja sa 145 biračkih mjesta u bh. općinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Lokacije su odabrali USAID i SIP kako bi osigurali statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koja demografski i politički odražavaju BiH. Dobavljač skenera je Smartmatic, kompanija za izbornu tehnologiju.

Široka podrška 

Ovaj projekt je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja i provedbe ključnih preporuka koalicije Pod Lupom koje su odraz želja birača u BiH. Promatrači koalicije Pod Lupom, koju čine domaće organizacije civilnog društva, bit će prisutni na svim biračkim mjestima gdje se projekt provodi i proći će posebnu obuku za promatranje i izvještavanje.

"Pod Lupom je odavno prepoznao i promovira prednosti korištenja novih tehnologija na izborima u BiH. Mislim da imamo preduvjete za najpoštenije izbore u BiH do sada", rekao je Dario Jovanović, predsjednik koalicije.

Uvođenje nove tehnologije je dio USAID-ovog četverogodišnjeg projekta, vrijednosti 5,5 USD koji podržava integritet izbora.

Osim pilot projekta, USAID SEI će pružati široku podršku izbornim organima u procesu organizacije i provođenja izbora, uključujući strateško planiranje, jačanje kapaciteta, obuku o izbornim procesima i informiranje i podizanje nivoa svijesti birača.

Podržat će i civilno društvo uključeno u promatrački proces osiguravši inovativne digitalne alate otvorenog koda u partnerstvu s koalicijom Pod Lupom.

Oporba sunjičava

No oporbeni političari tvrde kako je sve to nedovoljno da bi se eliminirali utjecaji "velikih" nacionalnih stranaka koje su svojim ljudima "premrežile" sve institucije pa tako imaju utjecaja i na lokalna izborna povjerenstva. Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž je u posebnoj izjavi postavio pitanje zašto je Mostar izuzet iz uvođenja novih tehnologija nadzora i tvrdi kako je to rezultat dogovora HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) koje od rata u cijelosti kontroliraju političku pozornicu u tom gradu.

''Mostarska vladajuća koalicija kategorički je to (nove tehnologije) odbila, a SIP kaže kako su im 'ruke vezane'. Slično se dogodilo i u Čapljini, Žepču, Grudama, Odžaku, Livnu, Tomislavgradu, Živinicama i drugim mjestima gdje su ranije dokazane izborne malverzacije, ali OIP/GIP-ovi (lokalna izborna povjerenstva) su kategorički odbili modernu tehnologiju'', upozorio je Raguž.

''Iako su javno dostupne sve ove informacije bile od ranije, prigodom donošenja odluke o implementaciji projekta uvođenja modernih tehnologija Mostar je zaobiđen u širokom luku. Nema službene potvrde, ali po informacijama iz samog vrha SIP-a,  GIP-a Mostara kategorički odbio uvođenje scannera i ID čitača. Čovjek bi pomislio, nakon cijele te afere, da će Mostar biti prvi u redu za uvođenje moderne tehnologije, ali ne. Mostarska vladajuća koalicija kategorički to odbila, a SIP kaže kako su im „ruke vezane“. Slično se dogodilo i u Čapljini, Žepču, Grudama, Odžaku, Livnu, Tomislavgradu, Živinicama i drugim mjestima gdje su ranije dokazane izborne malverzacije, ali OIP/GIP-ovi kategorički odbili modernu tehnologiju'', kaže Raguž, dodajući da tu nije kraj.

''Ono što je aktualno ovih dana je implementacija odluke izbora ''neovisnih članova biračkih odbora, predsjednika, zamjenika, itd.'' Po zakonu prije međunarodne reforme iz 2022., oporba je mogla dobiti pa dobrih 40 % kontrole biračkih odbora. Nakon te reforme, prosjek je pao na nekih 10 – 15%, jer je OHR ukinuo čitanje na glas i dobrano smanjio ingerencije običnih članova biračkih odbora. Nakon ove zadnje tzv. reforme oporbi je praktično onemogućen rad unutar biračkih odbora. Kako'', upitao je.

Kaže da po zakonu članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranke ili bilo kako povezani s istima, ali potpunu ingerenciju njihovog odabira imaju lokalna izborna povjerenstva, tj. OIP/GIP-ovi koji su pod potpunom kontrolom vladajućih stranaka.

''Kada su objavljeni popisi izabranih kandidata, vidjelo se kako su SVI na neki način povezani s vladajućim partijama. Međutim, kada se uradi prigovor ili žalba na isto, dobije se odgovor kako su isti, citiramo ''dostavili izjavu kako nisu članovi stranke''. Tako, primjerice, imate osobe koje su na svim fotografijama stranačkih skupova, stoje tik uz dragog vođu, čija imena stoje na društvenim mrežama kao članovima temeljnih i općinskih organizacija, ali su prije predavanja prijave dostavili ''izjavu'' i legitimno i legalno će sutra u potpunosti kontrolirati proces na svom biračkom mjestu. Citiramo odgovor nadležne osobe iz jedne hercegovačke općine: ''možete vi prigovarat koliko hoćete, bit će kako smo mi planirali'', rekao je Raguž.

Stranci, nemojte pomagati

''Ovim putem se zahvaljujemo OHR-u, Delegaciji EU, OSCE-u i svima onima koji nam pomažu u demokratizaciji izbornog procesa na dosadašnjoj pomoći, s iskrenom zamolbom: nemojte nam više, od srca vas molimo, pomagati. Mi se znamo i umijemo boriti protiv koruptivne vlasti, to smo bezbroj puta dokazali, znamo im sve mane, ali kad god dođemo do jedne razine da ih možemo dotući, ulete nam međunarodni pomagači i dodatno otežaju. Kada se to dogodi jednom, moguće da se radi o pogrešci, no kada se to opetovano događa, osobito pred izbore, s pravom postavljamo pitanje je li možda ovoj i ovakvoj međunarodnoj zajednici u cilju da BiH postane zemlja s manje korupcije ili da ovi koji su korupciju doveli do razine umjetnosti življenja vječno ostanu na vlasti'', pitaju.

Kažu kako su našli, a naći će i ovaj put način kako se boriti i izboriti, u granicama svojih mogućnosti, protiv onih koji izborni proces pretvaraju u kriminalni.

''Najbolji recept je izlaznost i pozornost pri biračkim mjestima. Učinit ćemo sve kako bi motivirali ljude na glasovanje i kontrolirali procese. No, preduvjet svega je da nam više međunarodni čimbenici ne pomažu. Dosta ste nam „pomogli“, ali nemojte više, molimo vas!'', poručili su.

Kopirati
Drag cursor here to close