Problematično

Vučić: Najveći problem izbora u BiH bit će hrvatsko-bošnjački odnosi

Vučić se osvrnuo na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i dodao kako strancima uvijek kaže da ne razumije zašto to rade.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2022. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je poštovanje Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini i primijetio da će na nadolazećim izborima najveći problem biti bošnjačko-hrvatski odnosi.

Vučić se osvrnuo na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i dodao kako strancima uvijek kaže da ne razumije zašto to rade.

"Ne mislim da će sankcije donijeti bilo kakav rezultat ni protiv Milorada Dodika, ni protiv njegovih suradnika. Ja strance pitam 'što ste dozvolili da se narušavaju pravila Daytona?'. 'Što ne vratite šumarstvo i zemljište RS. Po Daytonu to pripada RS, i ne postoji slovo po kojem se može tumačiti drugačije. Kada ih pitate što to ne vratite, kažu mora da prođe pet, šest mjeseci, da je to procedura", objasnio je on sinoć u emisiji "Ćirilica" na TV Happy.

"Kada su uzeli", primijetio je, "bilo je to u roku od jednog dana, a sada treba pola godine da to vrate".

"Kada treba da se pozivaju na Dayton on je dobar, a kada treba da naprave nešto onda govore da to nije u duhu Daytona", istaknuo je on.

Na pitanje u vezi inicijative da Turska i Srbija pomognu u rješavanju problema u BiH, rekao je da ga je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pitao je li spreman da razgovarao tome i da mu je odgovorio da su za njega tema autoceste.

"Ne znam što da pričam o tome. Ajde da pričamo o autocesti do Kontromana, a vi nastavite do Sarajeva, to je lijepo za Bošnjake, i lijepo za Srbe. Uskoro kreću radovi na dionici od Duge Poljane ka Ivanjici, Arilju i Požegi. Kada to izgradimo bit će potrebno 2,5 sata do Sarajeva za Bošnjake, a i za Srbe će biti dobro jer će moći brzo da putuju u BiH", kazao je on.

Zapitao je da li je autoput izraz srpske ekspanzije, kako to neki u BiH tvrde.

"Neka dođu nama izgraditi autocestu. Ovdje osobno ću da smisliti pjesmu i pjevati im, samo da izgrade 100 kilometara autoceste", dodao je Vučić i konstatirao da je uvijek lakše kritizirati nego raditi.

Tako je naveo kao primjer i autocesta Niš-Priština, koji će, istina je, donijeti najviše koristi Albancima, ali, kako je rekao, će koristiti i Srbima u Gračanici, Kuršumliji, Žitorađu, Nišavskom okrugu, Toplici.

"Ajde da radimo nešto konkretno, pusti prazne političke priče", poručio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close