Japanska ministrica vanjskih poslova

Yoko Kamikawa dolazi u BiH - nestabilno i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma

Kada je u pitanju posjeta BiH, u najavi se ističe da nestabilna situacija traje i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.
Vijesti / Politika | 15. 07. 2024. u 12:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regionalne turneje od 17. do 20. srpnja, tijekom koje će još posjetiti Srbiju i Kosovo.

Kako je službeno najavljeno, ciljevi posjete su poticati dijalog i suradnju osobno sa svakom zemljom, nadovezujući se na napore Japana u promoviranju dijaloga i implementaciji ekonomske suradnje, u okviru ''Inicijative za suradnju na zapadnom Balkanu''. Također, apelirati u zemlji i inozemstvu na stav Japana da radi na miru i stabilnosti dok surađuje s EU, po Podržati regionalnu reformu i razvoj i ojačati bilateralne ekonomske odnose, nastaviti podršku u okviru ''Inicijative za suradnju na zapadnom Balkanu''.

Konkretno, podržati napore ka članstvu u EU i doprinijeti promoviranju društvenih i ekonomskih reformi u regionu i unutarregionalnom pomirenju, te nastojati produbiti trgovinske i investicijske odnose.

Kada je u pitanju posjeta BiH, u najavi se ističe da nestabilna situacija traje i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Nepovjerenje među etničkim grupama je duboko ukorijenjeno i utiče na upravljanje državom. BiH ima veliki afinitet prema Japanu, koji podržava njegovu rekonstrukciju i izgradnju države odmah nakon sukoba (Japan je dao više od 56,3 milijarde jena razvojne pomoći do 2022. godine).

Na sastancima će se razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa, a Japan će pozvati na suradnju među etničkim grupama radi ostvarivanja mira i stabilnosti u BiH.

Predviđen je kurtoazni sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, sastanak šefova diplomacije dvije zemlje, posjeta Galeriji 11.07.95. i drugi događaji.

Kopirati
Drag cursor here to close