Zastupnički dom

Zastupnici: Gorivo nije hitno

"Šta ako ne dođe do smanjenja, šta smo onda uradili", rekla je Bursać i dodala da je problematično privremeno uvođenje mjera.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2022. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije usvojena inicijativa predsjedatelja ovog doma Denisa Zvizdića da se na dnevni red hitno uvrsti i točka o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BiH.

Šefica Kluba zastupnika SNSD, Snježana Novaković Bursać, izjavila je da se SNSD i njegovi predstavnici u parlamentu BiH ponašaju odgovorno kada je riječ o inicijativama za sniženje nameta na gorivo.

"SNSD ne opstruira donošenje zakona, ali je evidentno da opozicijski zastupnici u predizborno vrijeme pokreću ove inicijative", rekla je Bursać.

Navela je da je SNSD za ukidanje trošarina, ali tek kad bude sigurno da će to dovesti do sniženja cijena na gorivo i postići efekt na gospodarstvo i građane.

"Šta ako ne dođe do smanjenja, šta smo onda uradili", rekla je Bursać i dodala da je problematično privremeno uvođenje mjera.

Ranije nije usvojen prijedlog poslanika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića (SDP) i Branislava Borenovića (PDP), koji su tražili da se na dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti tačka koja se odnosi na trošarine na gorivo.

No, zastupnici su podržali u prvom čitanju Prijedlog zakona o proračunu institucija  i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu.

Za prijedlog zakona o proračunu glasovalo je 20 zastupnika, četiri su bila protiv i četiri uzdržana.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Prihodi od neizravnih poreza planirani su u iznosu od 865.500.000 KM, dok ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u proračunu za 2022. godinu iznose 1.892.789.119 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close