Sporije, sporije...

Zvizdić: Došli smo do zastoja na EU putu

"Došlo je do potpunog zastoja na europskom putu BiH. Dinamika koja je dostignuta u ovom trenutku je sve sporija i sporija...", istaknuo je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2024. u 07:59 BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička situacija na državnoj razini  je vrlo kompleksna. Složena je posebno zbog odustajanja od europskih integracija od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je za BHRT dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, ocijenivši Dodikove poteze antieuropskim.

Istaknuo je kako je situacija stabilnija na nižim razinama vlasti, kao što je Federacija Bosne i Hercegovine i neke županije, dok su odnosi na državnoj razini, prema riječima Zvizdića sve lošiji.

Sporije i sporije

"Došlo je do potpunog zastoja na europskom putu BiH. Dinamika koja je dostignuta u ovom trenutku je sve sporija i sporija...", istaknuo je Zvizdić.

Komentirao je i odnose unutar vladajuće većine na državnoj razini rekavši kako smatra da ova koalicija teško može ispuniti sve ciljeve postavljene na početku mandata.

"Nažalost, vraćamo se ponovo na reciklirane teme, pokušava se izrvšiti revizija povijesnih činjenica, ne priznaju se presude najviših instanci, međunarodnih sudova i potencira se fikcija da je Republika Srpska država i na bazi toga se održava ambijent unutar RS koji je stalna priprema za predstojeće izbore", naveo je Zvizdić.

Pozitivnom je ocijenio odluku SIP-a BiH o priznavanju "spornog listića" liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

"To je pozitivna vijest za demokratske procese.. Način odlučivanja u BiH ne treba da ima kontrolni paket.. Proces je išao u skladu s procedurama. Ono gdje ja nisam optimista jeste način i postupak kako se provodi smo žrijebanje i preporučio bih PDP-u da otvori ne četvere, nego stotinu očiju. Nemam povjerenja u proces žrijebanja", naglasio je Zvizdić.

Osvrnuo se i na isti stav pozicije i oporbe u Republici Srpskoj po pitanju nekih tema, poput europskih i NATO integracija.

Uteg na nogama

"To je uteg na nogama oporbe koja nije u stanju da istrči trku. Oporba se čvršće bori protiv svih iracionalnih ideja gospodina Dodika i vladajuće većne. Postaju više otporni na politiku koju promovira Dodik, ali nemaju dovoljno hrabrosti da čvrsto stanu iza demokratskih načela i principa koje vladaju u zapadnim zemljama, da oni budu ti koji će krenuti sa katarzom koja bi savim sigurno promijenila i situaciju u BiH i omogućila procese ozbiljne saradnje i pomirenja", smatra Zvizdić.

Poručio je kako se nada da će oporba u RS tijekom predstojeće predizborne kampanje pokazati iskrenu opredjeljenost za demokratsku BiH, vladavinu prava, te europske integracije.

"...Da će apsolutno biti protiv svega onoga što promovira gospodin Dodik, a to su antibosanski i antieuropski procesi", rekao je Zvizdić.

Govorio je i o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija, ocijenivši kako su Republika Srpska, a posebno Srbija, napravile greška u svom postupanju prema Rezoluciji, te da je to bila dobra prilika da se započne proces pomirenja i dobre suradnje u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close