Interparlamentarna unija (IPU)

Zvizdić razgovarao s članovima Homework HUB-a i studentima FPN-a u Sarajevu

Gospodin Zvizdić se osvrnuo i na aktualni politički trenutak BiH ukazujući na činjenicu kako demokratskim procesima i putu BiH ka euroatlantskim integracijama najviše škodi populizam
Vijesti / Politika | 02. 07. 2024. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 30. lipnja, Međunarodnog dana parlamentarizma i dana kada je osnovana Interparlamentarna unija (IPU), zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić razgovarao je danas s članovima i članicama Homework HUB-a, te studentima i studenticama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

U uvodnim napomenama, Zvizdić je ukazao na značaj parlamentarizma i Interparlamentarne unije kao prve političke multilateralne organizacije parlamenata suverenih država.

Razmjena iskustava

Osnovana 30. lipnja 1889. godine sa zadatkom da potiče suradnju, koordinaciju i dijalog između svih nacija, IPU kao, kako je istaknuo, parlament cijelog svijeta promovira razmjenu iskustava među parlamentima i parlamentarcima s idejom progresa u svim oblastima života.

Gospodin Zvizdić se osvrnuo i na aktualni politički trenutak BiH ukazujući na činjenicu kako demokratskim procesima i putu BiH ka euroatlantskim integracijama najviše škodi populizam koji se vješto plasira kroz javne istupe političara i njima sklonih medija.

Kao aktualnu i veliku prijetnju apostrofirao je i, vještačko stvaranje ambijenta ugroženosti kao i plasiranje narativa o potrebi da se od navodnih brojnih izazova zaštite cijele skupine okupljene na nacionalnom, vjerskom, ideološkom ili bilo kom drugom osnovu.

Populizam i kako mu se oduprijeti

Po njemu, najefikasnije rješenje koje će na duže staze svakako uroditi boljom kvalitetom života u BiH je da se građani odupru populizmu i nastoje sagledati stvarne rezultate i efekte politike pojedinaca i stranaka koji im se naročito u predizborno vrijeme predstavljaju kao ekskluzivni zaštitnici.

Naglasio je nužnost poštivanja meritokracije čime bi se stvarali politički i lideri u svim drugim oblastima života na principima sposobnosti, znanja i stručnosti u donošenju bitnih odluka.

Članice i članovi Homework HUB-a te studentice i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u velikom broju pitanja posebno su se interesirali za mišljenje dr. Zvizdića o razini i načinima jačanja aktivizma mladih i modusima jasnog i konkretnog artikuliranja njihovih zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close