Obraćanje u turskom parlamentu

Abbas najavio posjet Gazi i Jeruzalemu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je u četvrtak, obraćajući se u turskom parlamentu, da je odlučio posjetiti Gazu i Jeruzalem.
Vijesti / Svijet | 15. 08. 2024. u 18:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je u četvrtak u turskom parlamentu da je odlučio posjetiti Gazu i Jeruzalem kako bi prosvjedovao protiv izraelskog rata u enklavi, dodajući da ne vidi kraj sukobu osim ako se Izrael ne povuče s okupiranih palestinskih teritorija.

Abbas, koji se u srijedu sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari kako bi razgovarali o ratu i naporima za prekid vatre, obratio se na izvanrednoj sjednici Generalne skupštine turskog parlamenta na poziv turske vlade.

Optužio SAD

U 46-minutnom govoru kome su prisustvovali Erdogan, njegovi ministri i zastupnici iz svih političkih stranaka, Abbas je optužio SAD za produženje "katastrofe" podržavanjem Izraela i ulaganjem veta na rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a. Također je pozvao svijet da zakonski kazni Izrael za njegove ratne zločine i kršenje međunarodnog prava.

"Odlučio sam krenuti s članovima Palestinske uprave u Pojas Gaze. Uložit ću sve napore kako bismo svi mogli biti uz naš narod da zaustavimo ovu barbarsku agresiju, čak i ako nas to košta života", izjavio je Abbas, dodajući da će ići i u Jeruzalem. Nije precizirao kada će obaviti posjete.

Abbas je na čelu palestinskih vlasti koje provode ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Optuživanje Izraela za genocid

Dobio je ovacije prije i poslije svog govora, koji je također više puta prekidan pljeskom.

Turska je pozvala Abbasa nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio američkom Kongresu u srpnju.

"Ratni zločinac je 24. srpnja u američkom Kongresu održao govor pun laži. Danas je ovdje Mahmoud Abbas u svakoj rečenici iznio istinu i palestinsku stvar", izjavio je predsjednik turskog parlamenta Numan Kurtulmus, govoreći nakon Abbasa.

Izraelski napad na Gazu, u kome je ubijeno više od 40.000 ljudi, započeo je nakon što je palestinska grupa Hamas napala Izrael 7. listopada.

Turska je osudila rat i prekinula svu trgovinu s Izraelom. Podnijela je zahtjev za pridruživanje slučaju Južne Afrike na Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael za genocid.

Erdogan, koji je odani pristalica Hamasa, kazao je da je Turska također planirala pozvati političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u Teheranu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close