Iz turske

Amaterski puč inscenirao je Erdogan

Vijesti / Svijet | 19. 07. 2016. u 13:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postoji velika vjerojatnoća da je vojni udar bio insceniran od strane Erdogana osobno'', izjavio je u intervjuu za Buku Darko Radić, doktorant političkih znanosti i međunarodnih odnosa na istambulskom sveučilištu.

Radić naglašava kako je vojni udar je bio vrlo amaterski organiziran te da je i dalje potpuna enigma jer se još uvijek ne zna tko zaista stoji iza njega i što je pozadina ovih događaja.

''U osnovi, jako je mali broj vojnika na vrlo amaterski način pokušao blokirati institucije i preuzeti vlast u Turskoj. Kao razlog za vojni udar se spominje obrana sekularizma, odnosno suprotstavljanje Erdoganovoj pro-islamskoj politici'', rekao je Radić.

''Treba napomenuti da Turska u svojim redovima ima oko 650.000 vojnog osoblja. Ukoliko se iznese činjenica da je vojni udar rukovođen od strane malog broja niže rangiranih časnika, sa samo 3000 vojnika i potpomognuta s dva helikoptera i nekoliko desetina tenkova, minuli događaj zaista izgleda kao jako loše inscenirana predstava'', rekao je Buci Radić.

Navodi kako je bitna činjenica to da nakon puča dolazi do uhićenja oko 9.000 ljudi.

''Pored vojnika, među uhićenima su sudi, tužitelji, kao i administrativni radnici s raznih razina vlasti. SAD i EU su upozorili da su liste za otpuštanje, ili u ovom slučaju liste za uhićenje, bile unaprijed pripremljene te se vjeruje da je ovaj proces već unaprijed bio isplaniran. Postoje indicije da je vojni puč bio izrežiran, a sve u cilju kako bi Erdogan mogao iskoristiti date okolnosti za konsolidaciju vlastite vladavine i uklanjanje iz vlasti svih koji ne podržavaju njegovu političku agendu povezanu s uspostavljanjem predsjedničkog sustava'', navodi Radić.

Rekao je kako nitko u Turskoj nije očekivao vojni udar iz razloga što su se od 2007. godine i procesuiranja visokorangiranih vojnih časnika dogodile kadrovske promjene u vojsci.

''Od tada AKP (Stranka pravde i razvoja) ima potpunu kontrolu nad oružanim snagama. Dodatna sumnja su okolnosti pod kojima se vojni puč dogodio. Prije svega, bio je podržan od malog broja niže rangiranih vojnih časnika. Vojska koja je sudjelovala u procesu je većinom bila sačinjena od mladih vojnika, koji su bili na služenju vojnog roka. Veliki broj njih je naknadno izjavio da nisu znali da se radilo o vojnom puču nego samo o vojnoj vježbi. Kada se sve sagleda, vojni puč je prije svega bio jako loše organiziran i unaprijed je bio osuđen na neuspjeh'', kaže Radić.

Podsjetio je kako je u obraćanju naciji, Erdogan vojni udar nazvao "darom od Boga", aludirajući na to da sada ima savršen razlog i legitimno prvo za obračun s političkim protivnicima koji se nalaze u administrativnim službama na svim nivoima vlasti.

''Odnosno, svih onih za koje smatra da će biti prepreka za njegove planove promjene Ustava, uspostavljanja predsjedničkog sustava u zemlji i otklanjanja dijela Ustava koji jamči sekularno uređenje zemlje. Ukratko, svih onih koji se smatraju preprekom za uspostavljanju totalitarnog režima s Erdoganom na čelu'', rekao je, između ostalog, Radić.

Kopirati
Drag cursor here to close