Poznata po filmu "Crni labud"

Amira Smajić osuđena na zatvorsku kaznu u Danskoj

Amira Smajić, koja je postala poznata po dokumentarnom filmu "Den sorte svane" osuđena je na 30 dana zatvorske kazne zbog falsificiranja dokumenata.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2024. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amira Smajić (36), koja je u Danskoj postala poznata po dokumentarnom filmu "Den sorte svane" ("Crni labud") osuđena je na 30 dana zatvorske kazne zbog falsificiranja dokumenata.

Ona je osuđena na tri mjeseca, s tim da su dva mjeseca uvjetna kazna.

Jedan mjesec kazne je bezuvjetan i mora se odslužiti sada, dok je ostatak kazne uvjetan. Kako prenose mediji, presuda je izrečena na sudu u Herningu.

Sud je ovu 36-godišnjakinju, koja se dugo bavila gospodarskim pravom, proglasio krivom za falsificiranje isprava i davanje netočnih informacija sudu u vezi sa slučajem iz 2019. godine u kojem je pokrenut stečaj za frizersku kompaniju u Ikastu.

Izjasnila se da nije kriva

Ona se na samom početku suđenja izjasnila da nije kriva po svim točkama optužnice. Inače, riječ je o slučaju u kojem je optužena i 46-godišnja žena koja je bila na čelu jedne firme koja se bavi frizerskim uslugama.

Nju je sud u Herningu oslobodio optužbe, jer nisu postojali dokazi da je znala za falsifikat.

Podsjetimo, Amira Smajić je u fokusu danskih medija došla nakon premijernog prikazivanja dokumentarca TV2 "Den sorte svane" ("Crni labud"), gdje je ona razotkrivena kao "krtica" u vezi sa svojim prijašnjim poslom.

Amira Smajić je karijeru započela sa savjetnikom za dugove Johnnyjem Hastom Hansenom sa Fyna, koji je jesenas osuđen za tešku prevaru. Međutim, i sama se tereti za tešku prevaru, koja se, između ostalog, tiče i bosanskohercegovačkog udruženja – Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

Ona je, između ostalog, priznala da je prevarila Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj za 1,2 milijuna danskih kruna, proizlazi iz sudske dokumentacije kojoj je Fyens Stiftstidende imao pristup.

"Bila pod velikim financijskim pritiskom"

Naime, Amira Smajić, koja je i sama izbjeglica iz BiH, objasnila je da ju je 2018. godine kontaktirao imam i zatražio od nje da otvori bankovni račun za bh. udruženje u banci Nordfyns bank. Umjesto toga, udruženju je dala svoj broj bankovnog računa, tako da je između lipnja i prosinca 2018. na nju prebačeno 1,2 milijuna danskih kruna.

"Bila je pod velikim financijskim pritiskom, a istovremeno je uzimala morfij od oca, koji je isključivo za teške bolesnike. To ju je psihički paraliziralo, stoji u sudskoj dokumentaciji. Na sudu je objasnila da je novac utrošen dug koji je imala, a u vezi kojeg je svojevremeno i kidnapirana.

U dokumentarcu TV2 "Den sorte svane" 36-godišnja Amira Smajić priznaje da je 10 godina omogućila financijski kriminal "težak nekoliko milijardi", ali da za to nikada nije kažnjena. Međutim, vjerojatno je to samo pitanje vremena.

Pored slučaja u Herningu, protiv Amire Smajić je u tijeku još jedan kazneni postupak na sudu u gradu Odense, gdje je optužena je za prevaru i falsificiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close