ADF

Australija oduzima medalje časnicima zbog ratnih zločina u Afganistanu

Australija oduzima medalje vojnim časnicima zbog navodnih ratnih zločina u Afganistanu, gdje su bili umiješani u nezakonito ubojstvo 39 zatvorenika i civila.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2024. u 09:14 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija je odlučila oduzeti visokim vojnim časnicima medalje za istaknutu službu zbog navodnih ratnih zločina počinjenih dok su bili u Afganistanu.

Ovo je objavljeno danas, nakon što je Breretonovo izvješće za 2020. pronašlo vjerodostojne dokaze da je osoblje Australskih obrambenih snaga (ADF) u Afganistanu bilo umiješano u nezakonito ubojstvo 39 zatvorenika i civila.

Australski ministar obrane Richard Marles rekao je parlamentu da je odluka donesena u skladu sa 143 preporuke izvješća, uključujući i broj koji se odnosi na "zapovjednu odgovornost".

“Moje odluke po ovom pitanju su u skladu s nalazima i preporukama Breretonovog izvješća. U skladu s obvezama prema uključenim pojedincima, uključujući i Zakon o zaštiti osobnih podataka, zabranjeno mi je otkrivati detalje i ishode”, rekao je Marles.

Iako Marles nije imenovao časnike kojima su oduzete nagrade niti precizirao broj vojnika, lokalni mediji izvijestili su da se potez odnosio na manje od 10 pripadnika vojnog osoblja.

Marles je također rekao da Ured posebnog istražitelja razmatra mogućnost kaznenog progona nekih pripadnika ADF-a, ali da će te istrage "trajati godinama".

Marles je rekao da, iako su navodne radnje dvadesetak pripadnika ADF-a bile izvor "nacionalne sramote", više od 26.000 Australaca služilo je u ratu u Afganistanu.

“Izuzev postupaka nekolicine, oni su svoju službu obavljali s profesionalizmom, čašću i poštenjem. Oni trebaju biti ponosni na svoj doprinos i mi smo ponosni na njih”, rekao je.

Četverogodišnja istraga general-bojnika Paula Breretona nije pronašla dokaze da je vojni vrh znao za navodne ratne zločine.

Bivši sudac je, međutim, utvrdio da “zapovjednici postrojbi, eskadrile i borbenih grupa snose moralnu zapovjednu odgovornost i odgovornost za ono što se dogodilo pod njihovim zapovjedništvom i kontrolom”.

U ožujku prošle godine, bivši vojnik Specijalne zračne pukovnije Oliver Schulz optužen je za ubojstvo Afganistanca 2012., postavši tako prvi aktivni ili bivši pripadnik ADF-a koji je optužen za ubojstvo povezano s ratnim zločinom.

Kopirati
Drag cursor here to close