Trebali raditi kao zaštitari

Austrijski list: Teroristi bi se autom zabili u obožavatelje pa aktivirali bombu

Napadači su trebali raditi kao zaštitari na koncertu, a kao zaštitari imali bi pristup raznim lokacijama oko mjesta održavanja koncerta.
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2024. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pratitelji 19-godišnjaka uhićenog zbog planiranja terorističkog napada na koncert Taylor Swift navodno su trebali tamo raditi kao zaštitari, javlja danas austrijski dnevni list Kurier. Kao zaštitari imali bi pristup raznim lokacijama oko mjesta održavanja koncerta.

Podsjetimo, tri koncerta Taylor Swift zakazana za danas, sutra i prekosutra u Beču otkazana su zbog planiranog terorističkog napada na stadionu Ernst Happel. Očekivalo se da će oko 195.000 ljudi prisustvovati trima koncertima na rasprodanom stadionu Ernst Happel i još oko 20.000 obožavatelja koji bi slušali koncerte izvan stadiona. Njima će novac za ulaznice biti vraćen, prenosi Index.

Istrage o planiranim napadima još traju.

Informacije o napadu otkrili Amerikanci?

Kako je glavni direktor za javnu sigurnost Ruf rekao u jutarnjem austrijskom dnevniku Ö1, 19-godišnjak je austrijski državljanin koji je također rođen u Austriji. Njegova obitelj ima sjevernomakedonske korijene.

Ruf je otkrio i kako su informacije o napadu stigle od stranih tajnih službi. Potvrdio je da je bilo dojava stranih službi. Kako su objavili neki američki mediji, američke tajne službe su o mogućem napadu javile austrijskim kolegama.

Ovo je navodno bio plan terorističkog napada

Kurier piše i da se 19-godišnjak, za kojega su drugi austrijski mediji objavili da su mu roditelji s područja Sjeverne Makedonije, navodno planirao autom zabiti u desetke tisuća obožavatelja koji bi stajali pred stadionom Ernst Happel tijekom koncerata, a zatim mačetama i noževima krenuti na obožavatelje te na kraju aktivirati bombu izrađenu od ukradenih kemikalija.

"Prijetnja je bila vrlo ozbiljna"

Prijetnja terorističkim napadima na koncerte američke pop zvijezde Taylor Swift u Beču bila je vrlo ozbiljna, ali je zahvaljujući suradnji austrijskih i stranih službi prepoznata u ranoj fazi te je spriječena moguća tragedija, objavio je austrijski kancelar Karl Nehammer dodavši da vlasti nisu imale izbora.

Traga se za još nekoliko osoba

Prema medijskim izvješćima, policija traga za još nekoliko osoba koje su u vezi s planiranjem napada na koncerte Taylor Swift, ali policija nije potvrdila tu informaciju, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Mladić se radikalizirao na internetu i navodno se prije nekoliko tjedana zakleo na vjernost vodstvu terorističke organizacije Islamske države, rekao je Ruf.

Ruf je rekao da je policija "utvrdila" da je 19-godišnjak svoju pozornost usmjerio na koncerte Taylor Swift.

Jučer uhićena dvojica, jedan ima 17, drugi 19 godina

Jučer su uhićeni navodni organizatori napada, jedan u Beču, drugi u gradu Ternitzu, južno od glavnog grada.

Kurier danas otkriva da je drugi uhićeni 17-godišnjak, a jučer je objavljeno da je jedan od uhićenih 19-godišnjak makedonskih korijena. Rođen je u Austriji, no roditelji su mu iz Sjeverne Makedonije.

Ukrao kemikalije za bombu

19-godišnjak je ukrao kemikalije za bombu na svom poslu. Kako piše Kurier, radi se o kemikalijama od kojih se lako izrađuje eksploziv, a koje su vrlo osjetljive na mehaničke udarce, trenje i promjene temperature te se bomba može vrlo lako aktivirati.

Kopirati
Drag cursor here to close