Ukrajinska kriza

Biden: Rusija će skupo platiti agresiju

''Provodimo sankcije potpunog blokiranja dvije velike ruske financijske institucije''.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2022. u 21:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden najavio je u utorak prvu tranšu sankcija Rusiji nakon što je Moskva kao nezavisne države priznala dvije separatističke regije na istoku Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je posljednje ruske poteze nazvao početkom invazije na Ukrajinu te je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin nema pravo proglašavati takozvane države na teritoriji susjedne države. Dodao je da je to grubo kršenje međunarodnog na koje međunarodna zajednica mora reagirati.

''Provodimo sankcije potpunog blokiranja dvije velike ruske financijske institucije, VEB i njihovu vojnu banku'', rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući, dodajući da će sankcije biti usmjerene na ruski državni dug.

Biden je istakao da je sankcijama ruska vlada odsječena od zapadnog financiranja.

''Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim ili europskim tržištima'', rekao je američki predsjednik.

Ističući da sankcije na snagu stupaju sutra, Biden je najavio sankcije i ruskim elitama i članovima njihovih porodica, ljudima bliskim ruskom predsjedniku Putinu.

''Oni dijele koruptivne dobitke ruske politike i trebali bi dijeliti i bol'' rekao je Biden i ponovio da će Rusija skupo platiti agresiju koju provodi na Ukrajinu.

Kopirati
Drag cursor here to close