Buenos Aires

Bombama i kamenjem na policiju; neredi u Argentini dok predsjednik pokušava progurati reforme

Demonstranti - koji kažu da će mjere povrijediti milijune Argentinaca - bacali su benzinske bombe i kamenje, zapalivši jedan automobil.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2024. u 08:03

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred Kongresa, prije nego što su zastupnici u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme kojima se smanjuje proračun.

Demonstranti - koji kažu da će mjere povrijediti milijune Argentinaca - bacali su benzinske bombe i kamenje, zapalivši jedan automobil.

Izvještava se o brojnim ozlijeđenima, a lokalni mediji opisali su scenu kao "bojno polje".

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog ekonomskog stanja, rezanje mirovina i smanjenje radničkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

No prijedlog, koji je u početku bio izjednačen sa 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je predsjednica Doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula neriješen rezultat.

''Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan'', rekla je potpredsjednica i čelnica Senata Villaruel nakon što je prekinula neriješen rezultat.

Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se razmatrati točku po točku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak.

Zatim će se vratiti u donji dom za konačni nastavak.

Kopirati
Drag cursor here to close