GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ

Brammertz: Najviši dužnosnici u zemljama ex-Yu negiraju ratne zločine

U pogledu bivše Jugoslavije tužilac je istakao da "najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna suradnja", koja je "neophodna jer danas žrtve i počinioci često žive u različitim zemljama".
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2022. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Serge Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi s radom Tužilaštva, javlja Anadolu Agency (AA).

Informirao je Vijeće sigurnosti o napretku u sudskom postupku u završnom suđenju i u žalbenim postupcima pred Mehanizmom. Brammertz je istakao da izvođenje dokaza optužbe na pretresu u predmetu Kabuga brzo napreduje.

Žalba u predmetu Stanišić i Simatović početko 2023. 

Najavio je da, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja, optužba očekuje da završi s izvođenjem dokaza u drugom kvartalu 2023. godine, dok je žalbeni pretres u predmetu Stanišić i Simatović zakazan za konac januara 2023. godine.

Tužilac je također izvijestio Vijeće sigurnosti o drugostupanjskoj presudi u predmetu Fatuma i drugi.

Regionalna pravna suradnja 

U pogledu bivše Jugoslavije tužilac je istakao da "najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna suradnja", koja je "neophodna jer danas žrtve i počinioci često žive u različitim zemljama". Napomenuo je da, iako postoje pozitivni pomaci u suradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, "tužioci u regiji izvještavaju da s Hrvatskom ne ostvaruju potrebnu suradnju u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenike".

Brammertz je objasnio da su ga hrvatske vlasti obavijestile da je istraga i krivično gonjenje njihovih državljana pitanje državne sigurnosti.

Rekao je da takav stav pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da se radi samo o nepristranoj sudskoj procjeni dokaza i zakona. 

Hrvatska nekad bila na čelu u promoviranju pravde, danas više ne 

"Prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska je bila na čelu u promoviranju pravde i učinkovite regionalne pravosudne suradnje. Nažalost, ona više ne igra tu ulogu", kazao je Brammertz.

Tužilac se obavezao da će nastaviti razgovarati s hrvatskim vlastima.

Veličanje osuđenih ratnih zločinaca

Još jednom je izvijestio o kontinuiranom poricanju ratnih zločina i veličanju osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije. U svim tim zemljama najviši politički lideri dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, hvale osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

"To nisu riječi i djela marginalnih elemenata, već političkih i kulturnih centara društava u regiji", istakao je Brammertz.

Pozvao je sve zvaničnike i javne ličnosti u regiji da se ponašaju odgovorno i zatražio da međunarodna zajednica ozbiljno shvati ova pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close