Vojnici na obuci?

Britanija Iranu: Ne šaljite balističke rakete Rusiji

Glasnogovornik britanske vlade izjavio je da Iran "ne smije nastaviti" s planiranim prijenosom oružja te je izrazio duboku zabrinutost.
Vijesti / Svijet | 10. 08. 2024. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija upozorila je Iran da ne šalje balističke projektile Rusiji, nakon što su stigle vijesti da Teheran planira isporuku stotina Fath-360 sustava Moskvi za uporabu protiv Ukrajine.

Glasnogovornik britanske vlade izjavio je da Iran "ne smije nastaviti" s planiranim prijenosom oružja te je izrazio duboku zabrinutost zbog izvještaja da se rusko vojno osoblje obučava za njihovu uporabu unutar Islamske Republike.

Reuters je u petak izvijestio da deseci moskovskih vojnika primaju obuku za ovo oružje u Iranu, a očekuje se da će isporuka projektila Rusiji uskoro početi, prenosi Index.hr

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da bi ovaj potez "predstavljao dramatičnu eskalaciju iranske potpore ruskom ratu agresije protiv Ukrajine."

Fath-360 je taktički balistički projektil kratkog dometa vođen satelitom koji može biti opremljen bojevom glavom od 150 kg.

Vjeruje se da bi Rusija mogla koristiti ove projektile za gađanje ciljeva na bližim dometima, što bi oslobodilo moskovski arsenal oružja većeg dometa za napade duboko unutar Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close