Vraćen mandat

Bugarska izlazi na sedme izbore od 2021. godine

Bugarskoj je potreban period stabilne vlasti kako bi ubrzala priljev europskih sredstava. Sofija želi postati i članica eurozone i šengenskog prostora.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2024. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bugarska stranka Postoji takav narod (ITN) u ponedjeljak je vratila mandat za formiranje vlade predsjedniku Rumenu Radevu, nakon što nije uspjela formirati stabilnu koaliciju.

ITN je završio šesti na izborima 8. lipnja, sa samo 16 zastupnika u parlamentu koji ih broji 240. Stranka je 29. srpnja dobila mandat za sastavljanje vlade nakon što stranke GERB i Nastavljamo promjenu (PP) nisu uspjele formirati vlast.

''Shvatili smo da nemamo zajedničke ciljeve, stoga vraćamo mandat'', rekao je čelnik ITN-a Toško Jordanov.

Radev sad mora imenovati privremenog premijera te u narednim danima mora raspisati nove izbore, sedme od 2021. godine, koji se moraju održati unutar iduća dva mjeseca, piše Hina.

''Spirala neriješenih izbora se nastavlja, a to ne stvara samo iritaciju, nego i pokreće niz destruktivnih procesa'', rekao je bugarski predsjednik.

Bugarska je najsiromašnija zemlja Europske unije te jedna od najkorumpiranijih. Stabilnu vladu nema od 2020., kad su prosvjedi protiv korupcije s vlasti zbacili koaliciju predvođenu GERB-om, stranku desnog centra.

Izbori u lipnju raspisani su nakon raspada koalicije GERB-a, većinom vladajuće stranke u zadnjih 15 godina, te stranke PP.

GERB je na tim izborima dobio 68 zastupnika, a PP 39. Obje stranke su proeuropske i protržišne, no sklone unutarnjim borbama i osobnim rivalstvima.

Bugarskoj je potreban period stabilne vlasti kako bi ubrzala priljev europskih sredstava. Sofija želi postati i članica eurozone i šengenskog prostora.

Plan pridruživanja eurozoni već je dva puta odgođen zbog neuspjeha Sofije da ograniči inflaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close