Najgori napad

Burkina Faso: Ubijeno 35 civila i 80 napadača

"Oni (borci) će nastaviti dalje, uz ono što rade Francuzi i ostale sigurnosne snage u regiji", rekao je Lawrence.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2019. u 13:14 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Napadi su u tom području česti, ali broj mrtvih u nasilju u utorak navečer je bez presedana

Naoružana grupa napala je grad na sjeveru Burkine Faso i ubila 35 civila, većinom žena, a u sukobima sa sigurnosnim snagama ubijeno je 80 napadača, objavio je predsjednik Roch Marc Christian Kabore.

U nasilju koje je izbilo u gradu Arbinda u regionu Sahel, u blizini granice sa Malijem, ubijeno je i sedam pripadnika sigurnosnih snaga.

Napadi su u tom području česti, ali broj mrtvih u nasilju u utorak navečer je bez presedana.

''Herojska akcija naših vojnika omogućila je neutralisanje osamdeset terorista. Ovaj barbarski napad rezultirao je smrću 35 civila, većinom žena'', rekao je predsjednik Burkine Faso.

Najgori napad ikad

Islam je dominantna religija u Burkini Faso, zemlji s oko 20 milijuna ljudi, ali postoji značajna kršćanska manjina od oko 20 posto.

Predsjednik je proglasio 48 sati narodne žalosti, prenosi Aljazeera.

Jutarnja racija izvršena je nad desetinama boraca na motociklima i trajala je nekoliko sati prije nego što su trupe, potpomognute zračnim snagama, vratile napadače natrag, priopćila je vojska.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, ali za nasilje u Burkini Faso prije su odgovarali borci povezani sa al-Qaidom i Islamskom državom Irak i Levant (ISIL).

"Ovo je najgori napad ikad, koliko znam, na Burkinu Faso, koji je svoj prvi teroristički napad doživio tek 2015. godine", rekao je William Lawrence, gostujući profesor politologije i međunarodnih poslova na Elliott School sa Sveučilišta George Washington. "I njihova učestalost i broj nastradalih su u porastu, ali ovo sad je najgore."

"Ovo je grupa koju predvodi neko iz Burkine Faso, regrutuju borce iz Burkine Faso, iako iz Malija pokreću napade. I dok pokušavaju sijati haos i oni su pod pritiskom Francuza, njihov glavni cilj je oslobađanje ovog područja i uspostavljanje Islamske države, za razliku od onoga što smo vidjeli na sjeveru Malija 2012. godine. "

Pola milijuna interno raseljenih

Čelnici zemalja G5 Sahela sastali su se ranije ovog mjeseca na samitu u Nigeru pozivajući na bližu suradnju i međunarodnu podršku borbi protiv napada.

Nasilje se proširilo širom Sahela, posebno u Burkini Faso i Nigeru, od 2012, kada su se borci pobunili na sjeveru Malija.
Regija Sahel nalazi se južno od saharske pustinje i proteže se duž afričkog kontinenta.

Grupu G5 čine Čad, Burkina Faso, Mali, Mauritanija i Niger, čije osiromašene vojske imaju podršku francuskih snaga kao i Ujedinjenih nacija u Maliju.

U Burkini Faso je od 2015. godine ubijeno više od 700 ljudi, a oko 560.000 je trenutno interno raseljenih, navodi UN.

Napadi se obično dešavaju na sjeveru i istoku zemlje, iako je glavni grad Ouagadougou bio meta tri puta.

Prije napada u utorak, snage sigurnosti Burkine priopćile su da su ubile oko 100 boraca u nekoliko operacija od studenog

U studenom je iz zasjede, u konvoju koji je prevozio zaposlenike kanadske rudarske kompanije, poginulo 37 ljudi.

Napadi su se pojačali ove godine dok se nedovoljno opremljena, slabo obučena vojska Burkine Faso bori za suzbijanje nasilja.

"Oni (borci) će nastaviti dalje, uz ono što rade Francuzi i ostale sigurnosne snage u regiji", rekao je Lawrence.

"Oni će nastaviti s napadima i regrutacijom novih ljudi jer su i sigurnosne snage u Burkini također počinile neke zločine'', dodao je.

"Stanovništvo je sada izbezumljeno i ne zna kome vjerovati."

 

Kopirati
Drag cursor here to close