Njemačka na prekretnici

Čak 5 posto svih Sirijaca na svijetu živi u Njemačkoj - CDU traži zaokret!

Prema službenim podacima Saveznog ureda za statistiku, u Njemačkoj živi 972.460 Sirijaca, tj. dobrih 4,4 posto - ne uključujući broj neprijavljenih. Ako se uračunaju i Sirijci koji imaju njemačke putovnice, ima ih oko 1,2 milijuna ukupno...
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2024. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ZDF / Njemački političar Jens Spahn (CDU)

Nakon ubilačkog napada nožem islamističkog terorista u Solingenu s troje mrtvih i više teško ozlijeđenih, CDU stranka nastavlja kampanju za veliki zaokret u politici azila i migracije u Njemačkoj.

Nakon alarma čelnika stranke Friedricha Merza, koji je kazao kako "kancelaru vlastita zemlja izmiče iz ruku", oglasio se i utjecajni Jens Spahn, potpredsjednik Kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu.

"Njemačka neće riješiti svjetske probleme jednostavnim prihvaćanjem sve više i više izbjeglica", kazao je bivši njemački ministar zdravlja.

"Pet posto svih Sirijaca u svijetu sada živi u Njemačkoj. Jedan posto Afganistanaca u svijetu živi u Njemačkoj. Ovaj sustav ne može tako funkcionirati, da mi to rješavamo u Njemačkoj", dodao je Spahn gostujući na javnoj televiziji ZDF, prenosi Bljesak.info.

Procjenjuje se da Sirija ima oko 22 milijuna stanovnika. Prema službenim podacima Saveznog ureda za statistiku, u Njemačkoj živi 972.460 Sirijaca, tj. zapravo dobrih 4,4 posto - ne uključujući neprijavljeni broj.

Ako se uračunaju i Sirijci koji također imaju njemačke putovnice, ima ih oko 1,2 milijuna ukupno. U slučaju Afganistana (41 milijun stanovnika) to je 0,94 posto (385.000 u Njemačkoj). 

Spahn je dalje rekao da ako Njemačka utvrdi da sustav kontrole i raspodjele migracija više ne funkcionira, ne može ga se ropski pridržavati "sve dok konačno ne izgubimo sigurnost i kontrolu u našoj zemlji".

Citirao je reportersku legendu, francusko-njemačkog novinara, pisca i reportera Petera Scholl-Latoura: "Ako preuzmete pola Kolkate, nećete pomoći Kolkati, nego ćete kad-tad postati kao Kolkata."

"Kad kancelar kaže da je 'ljut', smatram to gotovo ciničnim. Ne može on biti ljut, on ima probleme koje mora riješiti", kazao je.

U utorak je čelnik CDU-a Friedrich Merz pozvao na proglašenje "nacionalnog izvanrednog stanja"!

Konkretna posljedica eventualnog izvanrednog stanja: Izbjeglice koje dođu u Njemačku, iako bi prema zakonu EU-a druga država članica bila odgovorna za njihov postupak traženja azila, trebale bi biti vraćene s njemačke granice.

"Svatko tko podnese zahtjev za azil na njemačkim vanjskim granicama proputovao je barem jednu zemlju u Europi predaleko". Zato ih možemo odbiti", rekao je Merz.

Merz želi odlučivati i provesti mjere zajedno sa SPD-om - ako treba i bez FDP-a, a kancelar Scholz je oprezno reagirao i oprezno pozdravio ponudu suradnje, piše Bild. 

Kopirati
Drag cursor here to close