Neophodna financijska injekcija

Čelnici G7 dogovorili 50 milijardi dolara zajmova za Ukrajinu od "zamrznute" ruske imovine

Mnogi od čelnika G7 bore se s problemima u vlastitim zemljama, ali su odlučni napraviti razliku na svjetskoj sceni, dok se također nastoje suprotstaviti kineskim ekonomskim ambicijama.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2024. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Grupe sedam (G7) vodećih svjetskih ekonomskih sila dogovorili su u četvrtak okvirni sporazum o davanju 50 milijardi dolara zajmova za Ukrajinu, koristeći kamatu iz ruske suverene imovine koja je "zamrznuta" nakon što je Moskva pokrenula invaziju na svog susjeda 2022. godine, prenosi Fena.

Politički dogovor predstavlja središnji dio dana otvaranja godišnjeg samita čelnika G7 u južnoj Italiji, kome je drugu godinu zaredom nazočio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski čelnik tijekom samita potpisat će novi, dugoročni sigurnosni sporazum s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kao i sporazum s drugom članicom G7 Japanom.

Suprotstavljanje Kini

Mnogi od čelnika G7 bore se s problemima u vlastitim zemljama, ali su odlučni napraviti razliku na svjetskoj sceni, dok se također nastoje suprotstaviti kineskim ekonomskim ambicijama.

- Puno je posla koji treba uraditi, ali sigurna sam kako ćemo u ova dva dana moći voditi razgovore koji će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata - poručila je talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Plan G7 za Ukrajinu zasnovan je na višegodišnjem zajmu koristeći profit od oko 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.

Tehnički detalji bit će finalizirani u sljedećim tjednima, kazao je za Reuters diplomatski izvor iz G7. Izvor, koji je tražio da ostane neimenovan, izjavio je kako će dodatna sredstva stići do kraja ove godine.

Visoki američki dužnosnik kazao je kako su Sjedinjene Države pristale same osigurati do 50 milijardi dolara, ali bi taj iznos mogao značajno opasti dok druge zemlje budu najavile svoje sudjelovanje.

Pozicija Meloni

- Cilj sporazuma je bio osigurati trajanje godinama bez obzira na to tko je na vlasti u svakoj državi G7 – u nagovještaju brige kako bi predsjednički kandidat američkih republikanaca Donald Trump mogao biti mnogo manje naklonjen Kijevu ako pobijedi Bidena u listopadu- kazala je osoba bliska pregovorima.

Dok Meloni ima lagodnu poziciju nakon trijumfa na europskim izborima, čelnici ostalih šest država – Sjedinjenih Država, Japana, Francuske, Njemačke, Britanije i Kanade – suočavaju se s velikim unutarnjim problemima koji bi mogli potkopati njihov autoritet, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close