Napeto na Bliskom istoku

Cijeli svijet napeto iščekuje napad Irana na Izrael

Regionalnim i međunarodnim diplomatskim nastojanjima pokušava se spriječiti potpuni rat.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2024. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne smiruju se tenzije na Bliskom istoku. I dalje je napeto na sjevernoj granici Izraela. Razmjena vatre intenzivirala se iako Hezbolah tvrdi da osveta za ubojstvo Fuada Shukra tek slijedi. Regionalnim i međunarodnim diplomatskim nastojanjima pokušava se spriječiti potpuni rat.

Dok se i dalje čeka najavljeni napad Irana na Izrael, a izraelsko zrakoplovstvo i topništvo već danima napada jug i središte pojasa Gaze palestinski Hamas imenovao je novog čelnika. To je Jahja Sinvar, koji je do sada bio vođa Hamasa samo u Gazi, a sada je novi vrhovni vođa te organizacije.

Taj 61-godišnjak je velik dio života proveo u izraelskom zatvoru. Nakon trećeg uhićenja 1988. osuđen je na četiri kazne doživotnog zatvora. Godine 2011. oslobođen je u razmjeni za Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg je Hamas držao u zatočeništvu više od pet godina, javlja HRT.

Izraelske snage traže ga i pokušavaju ubiti od početka rata. Dok je njegov prethodnik Ismail Hanija godinama živio u egzilu u Kataru, Sinvar je ostao i sada je u Gazi.

Za Hanijino i ubojstvo vojnog zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra Iran, Hamas i Hezbolah optužili su Izrael, obećali su osvetu.

Izraelska vojska objavila je snimke napada na jednog od zapovjednika Hezbolaha i vojne objekte skupine na jugu Libanona.

Već danima izraelsko zrakoplovstvo i teško topništvo žestoko napadaju jug i središte pojasa Gaze. Tisućama raseljenih obitelji rečeno je da moraju drugamo.

Izraelska vojska naredila je Palestincima da napuste Beit Hanoun na sjeveroistočnom rubu enklave i presele se u grad Gazu, ali izraelski mediji izvješćuju da izraelske snage ondje pripremaju kopnenu operaciju velikih razmjera.

Kopirati
Drag cursor here to close