Život u zatvoru

DNK dokazi oslobodili čovjeka nakon 37 godina, dobit će ogromnu odštetu

Vijesti / Svijet | 11. 06. 2024. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Robert DuBoise nevin proveo 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, Gradsko vijeće Tampe (Florida) jednoglasno je u četvrtak izglasalo odobrenje nagodbe od 14 milijuna dolara.

DuBoise, koji je kao 18-godišnjak u kolovozu 1983. osuđen za silovanje i ubojstvo 19-godišnje Barbare Grams u Tampa Heightsu na Floridi, oslobođen je u rujnu 2020. nakon što je su DNK dokazi potvrdili kako nije počinio ovaj zločin.

On je postao 30. osoba oslobođena od smrtne kazne na Floridi, a prema Projektu nevinosti Floride, koji je pomogao u DuBoiseovom slučaju.

"Tužan sam zbog obitelji koje su toliko dugo čekale na istinu", izjavio je DuBoise za CNN nakon oslobađanja.

“Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nisam počinio. To se događa kada se policija usredotoči na krivu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Životi su uništeni, a zajednice manje sigurne.”, kazao je DuBoise.

U vrijeme njegova suđenja nije bilo nikakvih fizičkih ili posrednih dokaza koji bi ga povezivali s napadom, prema Projektu nevinosti.

DNK uzorci su naveli istražitelje da povežu ubojstvo Barbare Grams s dvojicom osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji su već služili doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubojstva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine.

Video: DuBoise nevin bio u zatvoru 37 godina

DuBoise je zbog vremena kojeg je proveo u zatvoru kao nevina osoba tužio državu, a prije nekog vremena je presuđeno u njegovu korist i dodijeljeno mu je čak 14 milijuna dolara odštete.

Tijekom sastanka gradskog vijeća, član vijeća Charlie Miranda komentirao je što je sve DuBoise izgubio nepravomoćnom osudom.

“Kako biste se osjećali da ste u zatvoru 14.600 dana i da svaki od tih prokletih dana znate da ste nevini?” upitao je vijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close