Ukrajina

Druga faza rata: Rusija krenula u bitku za Donbas

Vijesti / Svijet | 19. 04. 2022. u 07:46

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage pokrenule su ofanzivu na istoku Ukrajine i od jutros se pokušavaju probiti kroz obranu duž skoro čitave linije fronta, što ukrajinski dužnosnici opisuju kao drugu fazu rata.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Rusija pokrenula "Bitku za Donbas" na istoku i da je "veliki dio ruske armije sada fokusiran na ovu ofanzivu".

  / Selo Yatskivka u istočnoj Ukrajnini | Foto: AFP-Yonhap

"Bez obzira na to koliko ruskih trupa pošalju tamo, mi ćemo se boriti. Branit ćemo se", rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u novoj video poruci, prenosi Srna.

Načelnik Generalštaba Andrij Jermak poručio je Ukrajincima da njihove snage mogu odbiti ovu ofanzivu u "drugoj fazi rata".

Rusko Ministarstvo obrane za sada nije komentiralo najnovije borbe. Guverner ruske provincije Belgorod rekao je da su ukrajinske snage gađale jedno selo i ranile jednog mještanina.

Ukrajinski mediji izvijestili su o seriji eksplozija, od kojih su neke bile veoma snažne, duž linije fronta u regiji Donjecka, a granatiranje se odvija u Marinci, Slavjansku i Kramatorsku.

Eksplozije su se čule i u Harkovu na sjeveroistoku, Mikolaivu na jugu i Zaporožju na jugoistoku, a sirene za zračnu opasnost oglasile su se u glavnim središtima nedaleko od linije fronta, navode dužnosnici i mediji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close