Opasno vrijeme

Europa se priprema za poplave, u BiH od kiše do snijega

Zbog prolaska ciklone Boris, središnja Europa priprema se za najgore poplave posljednjih desetljeća.
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2024. u 09:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na snazi je narančasto upozorenje - opasno vrijeme za cijeli Jadran, preostali dio Hrvatske je pod žutim upozorenjem - potencijalno opasno vrijeme, dok se zbog prolaska ciklone Boris, središnja Europa priprema se za najgore poplave posljednjih desetljeća.

Promjena vremena zahvatila je dijelove Hrvatske. Najviše sjeverozapadni dio, gdje su temperature pale i za 15-ak stupnjeva. Jutros je u cijeloj Hrvatskoj oblačno i kišovito.

Zbog prolaska ciklone Boris, središnja Europa priprema se za najgore poplave posljednjih desetljeća, prenosi Hina.

Prema prognozama čeških i poljskih meteorologa, u nekim područjima njihovih zemalja u iduća četiri dana moglo bi pasti do 400 litara kiše po četvornom metru, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

U Poljskoj je oglašen meteoalarm za jug zemlje, prije svega za gradove uz rijeku Odru.

Na području Moravske, na istoku Češke, podižu se barijere protiv poplava i pripremaju vreće s pijeskom.

Vodostaj Dunava u Austriji mogao bi porasti na razine kakve nisu viđene pet do deset godina, navodi isti izvor.

Foto: fhmzbih / Prognoza vremena za BIH 

Promjena vremena u BiH

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima koji mogu biti praćeni grmljavinom. Intenzivnije padavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U drugom dijelu dana na vrhovima planina je moguć snijeg. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeverozapadni. Temperature zraka u Bosni između 11 i 18, a u Hercegovini od 15 do 22 stupnja.

Subota, pretežno oblačno vrijeme

U Hercegovini tokom dana prolazno razvedravanje. U jutarnjim satima kiša se očekuje širom zemlje, a na planinama snijeg. U ostatku dana u Bosni povremena i slaba kiša. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna u Bosni od 8 do 14, a u Hercegovini od 16 do 22 stupnja.

Nedjelja, pretežno oblačno vrijeme s kišom u Bosni

U Hercegovini slaba kiša u ranim jutarnjim satima. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 19 stupnjeva.

Ponedjeljak, na jugu Hercegovine sunčano uz umjerenu oblačnost, a u ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje slaba kiša i lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 22 stupnja.

Narančasto upozorenje za regiju Mostar

Padaline 40-60 l/m2.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u sadijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode.

Kopirati
Drag cursor here to close