Sergej Lavrov

Europa treba odbaciti ''geopolitičke igre''

Vijesti / Svijet | 23. 03. 2016. u 15:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je pozvao Europu da odbaci svoje "geopolitičke igre" i da ujedini napore u borbi protiv terorizma, dan nakon napada u Bruxellesu u kojima je ubijeno tridesetak ljudi.

''Istinski se nadam da će Europljani, suočeni s užasnim terorizmom koji se dogodio jučer u Bruxellesu, ostaviti po strani svoje geopolitičke igre i ujediniti se u sprečavanju terorista da djeluju na našem kontinentu'', navele su ruske novinske agencije riječi Sergeja Lavrova njegovom njemačkom kolegi Frank-Walteru Steinmeieru.

Europa je suočena sa sigurnosnom krizom od jučerašnjih trostrukih bombaških napada u Bruxellesu u kojima je ubijeno tridesetak ljudi, i napada u Parizu od 13. studenog prošle godine kada je ubijeno 130 ljudi.

Ruski poziv na jedinstvo u borbi protiv terorizam dolazi u vrijeme njene diplomatske ofanzive na okončanju sukoba u Siriji.

Steinmeier je doputovao u Moskvu u srijedu, nakon posjete ruskoj prijestolnici američkog državnog sekretara Johna Kerryja. Bilo je planirano da se oni sastanu odvojeno s Lavrovom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zapad se nada da će profitirati od plana Kremlja nakon Putinove iznenadne objave od 14. ožujka da Moskva povlači većinu svojih snaga koje sudjelujuu kampanji zračnih udara koji imaju za cilj pružiti podršku predsjedniku Basharu al-Assadu u Siriji.

Neočekivano primirje koje su dogovorili Rusija i Sjedinjene Države uglavnom se poštuje od 27. Veljače, ali se prekid vatre ne odnosi na džihadiste.

Mirovni pregovori između sirijske vlade i opozicije održavaju se u Ženevi, ali u njima još nije ostvaren nikakav napredak.

Brojni ruski dužnosnici, među kojima i Putin, uputili su saučešće Belgiji nakon napada i ponovili su poziv Lavrova za jedinstvom u borbi protiv terorizma.

''Borba protiv tog zla poziva na najaktivniju međunarodnu suradnju'', navodi Kremlj u priopćenju od utorka.

Odnosi između Moskve i Zapada pali su na najnižu točku od hladnog rata zbog ruske intervencije u Ukrajini, ali je sirijski gambit Kremlja vratio Putina u centar međunarodne diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close