Južnokinesko more

Filipini grade prvu bazu za protubrodske rakete BrahMos, Kinezima se to neće svidjeti

Iako je nabava BrahMos projektila značajan korak u modernizaciji filipinske vojske, njihov utjecaj mogao bi biti znatno manji nego što vojni planeri i analitičari očekuju.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2024. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nedavno objavljenim satelitskim snimkama, prva filipinska baza za BrahMos protubrodske projektile poprima svoj oblik na lokaciji okrenutoj prema Južnom kineskom moru, prenosi Navlanews.

Narudžba indijskih nadzvučnih krstarećih projektila od strane Filipina 2022. značajna je prekretnica u njezinu programu unaprijeđena obrane, a koji je imao za cilj modernizirati zastarjelu vojsku usred regionalnih sporova s Kinom.

U sklopu projekta nabave protubrodskih projektila filipinske mornarice, realizirana je kupnja od Indije vrijedna 375 milijuna dolara.

Tri baterije

Kupljene su tri baterije projektila BrahMos uz tehničku podršku za sustav obalne obrane Filipinskog mornaričkog korpusa.

Kupnja također predstavlja prvu međunarodnu prodaju ovog indijskog raketnog sustava, a navodno postoji i interes za njegovu nabavu od strane zemalja u regiji poput Vijetnama i Indonezije.

Naval News identificirao je izgradnju lokacije za smještaj BrahMos projektila u filipinskoj pomorskoj postaji Leovigildo Gantioqui u Zambalesu na obali zapadnog Luzona.

Satelitske snimke otkrile su kako nova raketna baza uključuje visokotehnološko postrojenje za održavanje i sastavljanje projektila i zaštićeni bunker za spremnike za skladištenje.

Strateška baza

Pukovnija obalne obrane Filipinskog marinskog korpusa upravljat će ovom bazom, koja je strateški pozicionirana za napade na ciljeve udaljene do 290-300 kilometara.

U izvješće Naval Newsa se saznaje i kako mobilna priroda BrahMos sustava omogućava fleksibilno raspoređivanje na različite vatrene položaje, čime se poboljšava sposobnost obalne obrane zemlje.

Video: BrahMos projektil

Iako je nabava BrahMos projektila značajan korak u modernizaciji filipinske vojske, njihov utjecaj mogao bi biti znatno manji nego što vojni planeri i analitičari očekuju.

Problem je u iskorištenosti punog domet BrahMos projektila, za što Filipini trebaju napredne ISR sposobnosti.

Savezništvo

Bez ISR sposobnosti, Filipini možda neće moći koristiti puni domet projektila, pa njihova uporaba može biti ograničena na domet dostupnih ISR sredstava, koja se mjere u samo nekoliko desetaka kilometara.

U slučaju eventualnog dugotrajnog sukoba u Južnokineskom moru, obnavljanje količine BrahMos projektila također bi moglo predstavljati problem za Filipine zbog ograničenih zaliha.

Unatoč nabavci ovih projektila Filipini se najviše uzdaju u svoje savezništvo sa SAD-om u slučaju eventualnog sukoba s Kinom

 
Kopirati
Drag cursor here to close